CZK: KNJIŽEVNO I STRIP VEČE

Književno i strip veče, u okviru koga će biti predstavljena izdavačka kuća „Makondo“ iz Beograda,  biće održano u utorak, 4. juna, u Koncertnoj dvorani Centra za kultru Smederevo, sa početkom u 19 sati – najavljuju iz ove ustanove.

-Jedan programski blok biće posvećen tematizaciji i predstavljanju ilustrovanog izdanja „Peskar/Majorat“ koje donosi dve priče strave i fantastike najuticajnijeg autora mračnog romantizma i pisca od izuzetnog značaja za razvoj poetike strave i modernog horora E. T. A. Hofmana. Pričom „Peskar“ direktno je inspirisan čuveni Frojdov esej  „Das Unheimliche“ (autor stručnog pogovora za ovo izdanje i naš najznačjniji teoretičar horora dr Dejan Ognjanović prevodi taj pojam kao „začudno“). Taj pojam koji je vezan za pronalaženje nečega čudnog i neobičnog u poznatom ili za iskustvo bliskosti poznatog i nepoznatog, upućuje nas na jedan od efekata ključnih za književnost strave, a danas je predmet izučavanja u teoriji umetnosti, prisutan u umetničkim praksama i razmatranju umetničkih koncepata. Priča „Majorat“ donosi topose i tematske preokupacije karakteristične za gotski milje i preteča je priče „Pad kuće Ašer“ Edgara Alana Poa. Upečatljive ilustracije i likovna rešenja koja snažno doprinose celokupnom estetskom ugođaju izradili su u svetu renomirani strip crtači Vukašin i Aleksa Gajić – navodi se u najavi ovog događaja.

U drugom programskom, najavljuju organiaztori, bloku zainteresovani će imati prilike da se upoznaju sa orijentacijom i motivacijom u radu izdavačke kuće „Makondo“, sa odnosom koji ova kuća gaji prema strip kulturi, kao i sa drugim izdanjima koja je „Makondo“ iznedrio. U delokrug ove kuće čije je uredništvo pre svega vođeno velikim entuzijazmom spadaju francusko-belgijski strip, američke grafičke novele, stripski klasici, kao i novije tendencije u stripu kao što su, na primer, one oličene u radovima Dina Batalje.

„Makondo“ je dobitnik više nagrada i priznanja: Najlepše ilustrovana edicija na Sajmu knjiga 2013, Stripski izdavač godine (2013), Najbolji izdavač stranih izdanja na beogradskom Salonu stripa 2014. godine. Iako prevashodno okrenuta devetoj umetnosti, „Makondo“ je izdavačka kuća koja istražuje oblast gde se prepliću strip i književnost. Tako je edicija „Večni klasici“ (zamišljena kao omaž Plavoj Ptici i Kadoku), ilustrovana od strane najznačajnijih domaćih strip autora i ilustratora (Aleksa Gajić, David Vartabedijan, Ivica Stevanović i dr). Sa druge strane, objavljuje i stripske adaptacije velikih pisaca (Zabeleške matorog pokvarenjaka Čarlsa Bukovskog), kao i radove pisaca u stripu (Ostati normalan Frederika Begbedea).

Gost Centra za kulturu Smederevo biće Bojan Bosnić, urednik „Makonda“. Uz prateći vizuelni materijal, razgovor će sa njim voditi Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.  Ulaz je slobodan, a programsko veče biće i prilika za posetioce u Smederevu da izaberu neko od izdanja „Makonda“ u bogatoj prodajnoj ponudi, navode organiaztori.

SDN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *