KORISNICI USTANOVE „SUNCE“ NA IZLETU U VIMINACIJUMU

Korisnici Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju “Sunce” Smederevo su sa vaspitačima obišli Viminacijum, arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca ( 12 km od Požarevca). Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka, a prostirao se na površini od oko 450 hektara.

Viminacijum je nekada bio jedan od najvećih rimskih metropola na Balkanu sa 48.000 stanovnika, koji su često posećivali svi rimski imperatori i gde se kovao zlatni i srebrni rimski novac. Rimljani su bili napredno društvo imali su puteve, akvadukt, terme, podno i zidno grejanje, biblioteku, sve što je odlika i današnjeg modernog društva.
-Naši korisnici i vaspitači su imali priliku da kroz priču vodiča dožive duh antičke svakodnevnice, da čuju kako su Rimljani živeli (kako su se kupali, jeli, zabavljali i kako su sahranjivani ). U naučno istraživačkom centru Viminacijum – imali smo priliku da vidimo kako su nekada izgledale vile Viminacijuma u kome se nalazi biblioteka i muzej. U muzeju se može videti maketa grada (rimski soliteri) kao i maketa vojnog logora. Pored carskog mauzoleja s lepom Rimljankom imali smo prilike da obiđemo rimske terme kao i amfiteatar – navode iz ove ustanove.
I ako ne spada u rimski period jedna od najvećih atrakcija arheološkog parka Viminacijuma, svakako je obilazak kupole sa ostacima mamuta.Najvažniji eksponat je mamutica, nazvana Vika, stara oko 5 miliona godina čiji skelet je očuvan u celosti.
Bedemi severne glavne kapije vojnog logora branili su grad od najezde Huna predvođenih Atilom koji su 441.godine uništili grad koji posle toga nikada nije obnovljen u celosti.

-Utisak posle svega je očaravajući, a zadovoljstvo naših korisnika je vidno zahvaljujući naporima ljudi koji su angažovani na ovom poduhvatu, koji su svakako za pohvalu – zaključuju iz Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju „Sunce“.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *