„SWISS PRO“ I LOKALNE SAMOUPRAVE: MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI DOBROG UPRAVLJANJA

Predstavnici i predstavnice 96 lokalnih samouprava potpisali su sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja, postavljajući tako osnove za izgradnju kapaciteta i resursa i početak dugoročnog procesa utemeljivanja principa dobrog upravljanja u rad i funkcionisanje lokalnih administracija, koji će za rezultat imati poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane – saopštavaju iz ove organizacije.

-Podrška Vlade Švajcarske, kroz prethodne programe kao i kroz aktuelni program Swiss PRO, u skladu je sa orijentacijom i nastojanjima Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da javnu upravu učini modernim servisom za građane i privredu. Neprekidnim radom na uređenju internih procesa, ovaj servis se stalno unapređuje u smislu povećanja odgovornosti i transparentnosti, unapređenja učešća građana, kao i povećanja efikasnosti i delotvornosti u svom delovanju –  rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, ističući zadovoljstvo što se tako veliki broj lokalnih samouprava okupio oko jednog cilja – dobre lokalne uprave.
Ministar Ružić je podsetio da su početkom 2018. godine, Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, razvili Indeks dobre uprave na lokalnom nivou, koji pruža objektivnu sliku stanja i konkretne preporuke za unapređenje rada lokalnih samouprava, dok program Swiss PRO, u saradnji sa ovim institucijama, upravo radi na unapređenju postupanja lokalnih samouprava u skladu sa principima dobrog upravljanja.
-Kao što znamo iz našeg iskustva, postoji jaka veza između razvoja i dobrog upravljanja. Zato će se u narednim godinama od vas očekivati da dalje delite svoja znanja i iskustva i da podržite napore za napredak na planu dobrog upravljanja – poručio je ministar Ružić lokalnim samoupravama.

-Mi smo svesni da je dobro upravljanje danas veliki izazov ali istovremeno, ono je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju. Dobro upravljanje je preduslov za razvoj – mi to dobro znamo iz švajcarskog iskustva dugog preko 200 godina – rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Republici Srbiji.
„Kada govorimo o dobrom upravljanju mislimo na kvalitetnije i pravednije usluge za sve građane“ navela je Ursula Lojbli, ističući da „kroz potpisivanje memoranduma želimo da sa vama otvorimo dijalog o ovim zahtevnim pitanjima i da vas ohrabrimo da u njemu učestvujete“.

U prethodnom periodu uz podršku Vlade Švajcarske osnovani su centri za dobro upravljanje u 23 opštine, a već izgrađeni lokalni resursi biće od značaja drugim lokalnim samoupravama koji sada započinju proces uvođenja principa dobrog upravljanja u svoje lokalne administracije.

-Uvažavanje principa dobrog upravljanja u sprovođenju nadležnosti jedinica lokalne samouprave je preduslov i ključ za uspostavljanje poverenja građana i privrede u rad lokalne samouprave – istako je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština sa kojom program Swiss PRO u partnerstvu sprovodi deo aktivnosti u oblasti dobrog upravljanja.
-UNOPS, zajedno sa našim partnerima, Vladom Švajcarske i Republike Srbije, a naročito lokalnim samoupravama i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, radi na uvođenju načela dobrog upravljanja u svakodnevnu praksu dajući time doprinos naporima Republike Srbije da reformiše javni sektor, kao i ukupnom boljitku našeg društva – rekao je Marko Vujačić, šef programa kancelarije UNOPS-a u Srbiji.

Kako je dodao, UNOPS u Srbiji ima značajno iskustvo u radu sa lokalnim samoupravama, a upravo je dobro upravljanje važan segment tog rada, dok potpisivanje memoranduma o razumevanju stvara temelje da se dosadašnji rad podigne na još viši nivo.

-Opštine u ovom procesu i partnerstvu ulažu svoje najvažnije resurse – ljudske resurse da zajedno sprovedemo reforme i unapredimo lokalne zajednice – rekla je nacionalna menadžerka programa Swiss PRO, Ana Nedeljković Belja. Ona je objasnila da memorandum daje okvir saradnje, kroz koju će program uz podršku Vlade Švajacarske, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština raditi na građenju kapaciteta na lokalnom nivou kako bi se principi dobrog upravljanja primenjivali u svakodnevnom radu, kao i na osnaživanju postojećih lokalnih timova za dobro upravljanje. Posebno će se raditi na unapređenju eUprave, a konkretizacija dobrog upravljanja u praksi sprovešće se kroz pakete podrške opštinama, kako bi se pokrenule reforme lokalnog upravljanja. Takođe nastaviće se sa aktivnostima primene dobrog upravljanja u sprovođenju infrastrukturnih projekata –oblast po kojoj je Swiss PRO  prepoznatljiv – navodi se u saopštenju.

SDN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *