PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O PRENOSU MOŠTIJU SVETOG LUKE U SMEDEREVO

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa požarevačko-braničevskog g. Ignatija, organizovana je promocija Zbornika radova posvećenih prenosu moštiju Svetog Luke u Smederevo, u crkvi svetog apostola i evanđeliste Luke na Carini. Na poziv uprave crkve svetog Luke, na čelu sa episkopom braničevskim G. Ignatijem, priređivači ovog zbornika gostovali su u hramu koji je podignut u čast prenosa moštiju svetog Luke u Smederevo. 

Episkop požarevačko-braničevski i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, dr Ignatije Midić,srdačno je pozdravio sve prisutne, među kojima su bili predstavnici grada i gradskih ustanova u Smederevu, i poželeo dobrodošlicu svima koji su prisustvovali promociji. 

U nekoliko reči vladika Ignatije podsetio nas je o značaju poštovanja moštiju u pravoslavnoj Crkvi.

-Izvorno značenje izraza „mošti“ se prevodi kao „moći“. Kod Srba, izraz „mošti“ ili „moći“ korišćen  je  u narodu i za mošti kao izvor izvesnih natprirodnih, čudotvornih snaga – moći, prevashodno isceliteljskih, pa je stoga i poseban odnos prema njima izražavan kroz celivanje, poklone i molitve. Ranije je postojao i čest običaj zaštite od napada neprijatelja uz pomoć moštiju svetitelja, po uzoru na događaj koji se dogodio u Smederevu, 12. januara 1453. godine.

Prisutnima se obratio Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, koji je izneo razloge zbog kojih je Kancelarija podržala ostvarenje ovog projekta i predočio odnos države prema očuvanju verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Takođe je napomenuo da je Kancelarija nastavila sa otklanjanjem istorijskih nepravdi koje su učinjene prema našoj Crkvi i obavezao se da će, u okvirima mogućnosti, nastaviti da pomaže ovakve projekte.

Svoju viziju i inicijativu za istraživanje i sabiranje istorijskih činjenica o prenosu moštiju svetog Luke u Smederevo prisutnima je predočio i jedan od autora, profesor dr Vladimir Davidović. U ovom obimnom zborniku, od gotovo 800 stranica, nalaze se po prvi put prevedeni srpski hagiografski tekstovi koje su pisali očevici događaja, uključujući najstariji koji se čuvao u biblioteci u Vatikanu, u kojima se otkriva kako je, na zahtev despota Đurđa, potvrđena autentičnost moštiju svetog Luke. Knjiga otkriva do sada mnoge neznane ili nepotvrđene činjenice, ali i čini ono što je po mišljenju autora najbitnije – čuva od zaborava jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji ne samo Smedereva nego čitave Srbije.

Dr Radomira Miloševića, sveštenik koji je još pre dvadeset godina prepoznao potrebu da se Smederevo sagradi velelepnu Crkvu i da je posveti upravo ovom apostolu,  istakao je u ime svih Smederevaca veliku zahvalnost autorima i priređivačima „na trudu i ljubavi koju su uložili podarivši nam ovaj zbornik“.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *