MUZEJ: PREDAVANJE O OSNIVANJU I RAZVOJU INDUSTRIJE ČELIKA

U ponedeljak, 27. maja, u smederevskom muzeju, od 13 časova, biće održano predavanje „Osnivanje i razvoj srpske industrije čelika „Sartid“ od drugog svetskg rata“, a povodom osnivanja „Sartida“ 26. maja 1913. godine.  Predavač na ovu temu, najavljuju organizatori, biće mr Jovan Stojković.

-O razvoju tehnologije, tehnike i industrije u prošlosti u Smederevu i Srbiji se do sada nedovoljno istraživalo. Ekonomska istorija je još u začetku i svodi se najčešće na prigodne skice prošlosti u uvodima velikih političkih i društvenih istorijskih tema ili kao skromne monografije povodom jubileja. Predavanja „Osnivanje i razvoj srpske industrije čelika SARTID do Drugog svetskog rata” ima za cilj upoznavanje sa osnivanjem i radom „Srpskog Akcionarskog Rudarskog Topioničkog Industrijskog Društva”. „SARTID” je prvi kompleks objekata moderne crne metalurgije u Srbiji, koji po svojoj veličini i ulozi predstavlja jedan od najznačajnih činilaca u razvoju industrije i privrede u Srbiji.  U periodu od 1913. do 1941. godine „SARTID” je poslovao kao akcionarsko društvo i multinacionalna kompanija, sa vrlo malim državnim uticajem na njegovo poslovanje. Predavanje prati: nastanak SARTID-a, vlasnički kapital, podizanje objekata u Smederevu i Majdanpeku, širenje delatnosti, uticaj velike ekonomske krize, nov proizvodni program i postizanje pozitivnih finasijskih rezultata (profita), u predvečerje Drugog svetskog rata… U ukupnoj proizvodnji čelika u Kraljevini Jugoslaviji SARTID 1940. godine dostiže 24 % – navodi se u najavi ovog događaja.

Predavač Jovan Stojković rođen je 10. januara 1960. godine u Smederevu. Diplomirao je etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Magistrirao je 1995. godine na Univerzitetu u Beogradu, Centar za multidisciplinarne studije, grupa za istoriju i filozofiju prirodnih nauka i tehnologija, kao stipendista SANU. Napisao je dve knjige, dvadeset stručnih i naučnih radova i bio autor 20 izložbi. Radi u HBIS GROUP Srbija. Živi sa porodicom u Osipaonici.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *