STRELJAŠTVO: BOJIĆ I MILOVANOVIĆEVA NA MEĐUNARODNIM TAKMIČENJIMA

Dvoje trenutno najboljih strelaca „Smedereva“, Dušan Bojić i Jasmina Milovanović, ovog meseca učestvovaće na značajnim međunarodnim takmičenjima. Bojić je u sastavu reprezentacije Srbije vazdušnim pištoljem u kvalifikacijama za Evropsku Ligu mladih u Novom Sadu, a Jasmina Milovanović učestvovaće na Svetskom kupu u Minhenu vazdušnim i sport pištoljem, saopštavaju iz Streljačke družine Smederevo.

U Novom Sadu će od 17. do 19. maja biti održan Regionalni kvalifikacioni turnir zone „Istok“ Evropske lige mladih vazdušnom puškom i pištoljem. U sastavu reprezentacije Srbije pištoljem je naš Dušan Bojić, koji je u ovoj sezoni osvojio bronzanu medalju sa Katarinom Milovanović na državnom prvenstvu u mešovitim parovima za juniore i sa Jasminom Milovanović u kategoriji seniora, i zlatne medalje u kategoriji kadeta na Finalu kupa i Prvenstvu Srbije. Pored Bojića reprezentaciju Srbije pištoljem čine još Jovana Todorović (SK „Novi Beograd Ušće“), Nađa Martinović (SK „Partizan“ Beograd), Jelena Todorović (SD „Aleksa Dejović“ Užice), Zlatomir Marković (SD „Sava-Mesarci“) i Uroš Ivanovski (SD „Novi Sad 1790“). U stručnom štabu je i Bojićev trener Boban Marinković. Srbija će imati i ekipu vazdušnom puškom, baš kao i preostale tri zemlje učesnice Rusija, Ukrajina i Hrvatska. Po dve najbolje selekcije svakim oružjem plasiraće se za finalni turnir, koji će se u oktobru održati u Budimpešti.
U Evropskoj ligi mladih učestvuju strelci od 14 do 18 godina. Na regionalnim turnirima ekipe se sastaju po ligaškom sistemu – svako sa svakim. Za takmičenje je moguće registrovati najviše šest strelaca. Od ove sezone za svaki meč reprezentacija prijavljuje mešovitu žensko-mušku ekipu od četiri člana (umesto tri kao do sada). Svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkoj ekipi. Posle svake od četiri serije od po deset metaka bolji strelac dobije dva boda, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Poeni iz sva četiri duela sabiraju se za ukupan rezultat.
Liga mladih je u kalendar Evropske streljačke konfederacije uključena 2009. godine. Srpski strelci su od tada osvojili tri medalje, sve tri puškom. U prvoj ligi, 2009. godine, naš tim je je osvojio zlato. U sastavu reprezentacije Srbije koja se 2017. okitila bronzanom, a prošle godine srebrnom medaljom bio je i naš Veljko Ilić. Podsetimo još da je u Smederevu 2013. održan kvalifikacioni turnir za naš region, a sledeće godine i finale Evropske lige mladih.
Posle Pekinga, ovogodišnja pobednica Finala Kupa Srbije, Jasmina Milovanović učestvovaće i na Svetskom kupu u Minhenu, koji će se održati od 26. do 31. maja. Kao i na svakom Svetskom kupu u 2019, u svakoj pojedinačnoj disciplini deliće se po dve kvote za Olimpijske igre u Tokiju. Milovanovićeva će nastupiti u obe discipline vazdušnim i malokalibarskim pištoljem – najavljuju iz smederevske streljačke družine.

SDN

Comments are closed.