BESPLATNI PROGRAMI U NEDELJI MUZEJA

Muzej u Smederevu tokom ove sedmice svojim programima će biti deo manifestacija „Muzeji za 10“, koja se peti put održava od 13. do 19. maja. Tim povodom pripremljen je i poseban sadržaj, pa će u petak, 17. maja, od 18 časova, biti priređena promocija šestog broja časopisa „Smederevski zbornik“.

-Reč je o stručnom časopisu u kojem se objavljuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručne radove na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja. Štampanje časopisa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo – navode organizatori.

Na promociji će govoriti članovi Redakcionog odbora časopisa i autori, između ostalih: akademik Momčilo Spremić, dr Marko Popović, dr Nenad Makuljević i dr Vesna Marjanović,  dr Aleksandar Urošević i direktorka Muzeja u Smederevu Tatjana Gačpar.

U subotu, 18. maja, od 10 časova do ponoći, za sve posetioce pripremljen je interaktivni program „Uspomene iz muzeja“.

-Svim posetiocima će biti omogućeno fotografisanje sa foto panoima despota Đurđa i despotice Jerine (panoi na kojima  su predstvljeni Đurađ i Jerina u prirodnoj veličini, sa otvorima na mestu lica) i fotografisanje u srednjevekovnim vladarskim kostimima iz vremena despotovine, rađenim po uzoru na Esfigmensku povelju (1429), jedinim sačuvanim likovnim prikazom despota i njegove porodice – kažu u Muzeju.

Takođe, u Muzeju je u toku izložba ručno kovanih mačeva „Alhemija kovanja“ autora Željka Pantića, a oni koji posete ovu ustanovu moći će, ako to do sada nisu učinili, da se upoznaju i sa stalnom postavkom „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“, koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta.

Iz Muzeja obaveštavaju da će tokom ove nedelje, osim 18. maja, radno vreme biti od 8 do 20 časova.

Manifestacija „Muzeji za 10“ obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca.

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan. Manifestacija „Muzeji za 10“ se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u Smederevu i pod pokroviteljstvom Grada Smedereva.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *