PREDSTAVLJENO „TAJNO DRUŠTVO ENCIKLOPEDISTA“ MILOSAVA SLAVKA PEŠIĆA

„Hrabrost je pisati poeziju, a štampati zbirku soneta 2019-te godine, mnogo je više od toga“, čulo se tokom predstavljanja knjige 142 soneta „Tajno društvo enciklopedista“ autora Milosava Slavka Pešića.

-Siguran sam da ovoj poeziji ne treba kritičar, ovom piscu, takođe, nisu nužni kritičari, ali oni koji bi da se susretnu sa poezijom, možda, mogu da čuju koju reč tumača. Ova zbirka je mnogo ozbiljnija nego što se čini. U njoj je deset poglavlja, kao deset poglavlja romana. U njoj je deset poglavlja, kao deset celina drame, jer svaki sonet predstavlja jednu dramu unutar svog čvorišta. Pesnik jasno, na početku, postavlja motivaciono uporište, to su motivi iz „Biblije“, koji su razgranati u zbirci vrlo, vrlo, i iza toga sledi ono što je meni naročito drago, prepev gospodina Pešića Kavafijeve pesme „Učini što možeš“. To su ishodišta iz kojih će krenuti priča. Ova poezija iziskuje od čitaoca roj asocijacija, zapravo samo otvara… – rekao je, između ostalog, govoreći o knjizi, Ivica Bojičić, profesor srpskog jezika i književnosti.

„Tajno društvo enciklopedista“ u izdanju beogradske „Prosvete“ preporučili su mnogi, poput, Mira Vukasnovića, Cirila Zlobeca, Svetlane Velmar Janković, Vladete Jerotića, Anike Živanović, Marije Kukubajske, Tatjane Lazarević Milošević, Raše Popova, koji su, iako neki od njih nisu više među živima, ranije imali priliku da se sretnu sa poezijom koja je objavljena u ovoj zbirci.

Odabrane sonete govorio je Dragan Pavlović i sam autor, a događaj su muzički oplemenili Lenka Stanojević, Ema Milićević, Ružica Bajić i Vojin Nikolić.

 

Comments are closed.