ПРЕДСТАВЉЕНО „ТАЈНО ДРУШТВО ЕНЦИКЛОПЕДИСТА“ МИЛОСАВА СЛАВКА ПЕШИЋА

„Храброст је писати поезију, а штампати збирку сонета 2019-те године, много је више од тога“, чуло се током представљања књиге 142 сонета „Тајно друштво енциклопедиста“ аутора Милосава Славка Пешића.

-Сигуран сам да овој поезији не треба критичар, овом писцу, такође, нису нужни критичари, али они који би да се сусретну са поезијом, можда, могу да чују коју реч тумача. Ова збирка је много озбиљнија него што се чини. У њој је десет поглавља, као десет поглавља романа. У њој је десет поглавља, као десет целина драме, јер сваки сонет представља једну драму унутар свог чворишта. Песник јасно, на почетку, поставља мотивационо упориште, то су мотиви из „Библије“, који су разгранати у збирци врло, врло, и иза тога следи оно што је мени нарочито драго, препев господина Пешића Кавафијеве песме „Учини што можеш“. То су исходишта из којих ће кренути прича. Ова поезија изискује од читаоца рој асоцијација, заправо само отвара… – рекао је, између осталог, говорећи о књизи, Ивица Бојичић, професор српског језика и књижевности.

„Тајно друштво енциклопедиста“ у издању београдске „Просвете“ препоручили су многи, попут, Мира Вукасновића, Цирила Злобеца, Светлане Велмар Јанковић, Владете Јеротића, Анике Живановић, Марије Кукубајске, Татјане Лазаревић Милошевић, Раше Попова, који су, иако неки од њих нису више међу живима, раније имали прилику да се сретну са поезијом која је објављена у овој збирци.

Одабране сонете говорио је Драган Павловић и сам аутор, а догађај су музички оплеменили Ленка Станојевић, Ема Милићевић, Ружица Бајић и Војин Николић.

 

Comments are closed.