РУСИ СВЕУКУПНИ ПОБЕДНИЦИ „БИТКЕ НАЦИЈА“, СМЕДЕРЕВО ДОБАР ДОМАЋИН

Несвакидашње такмичење у средњевековним витешким борбама „Битка нација“ успело је да некадашњој српској престоници, за само четири дана, колико је трајало, удахне живот, на шта је град на Дунаву чекао деценијама. Древна грађевина опасала је више од 2.000 учесника и око 1.000 њихових пратилаца из 40 земаља света, а посебан утисак на такмичаре и организаторе, потврђено нам је, оставила је чињеница да је ово својеврсно надметање привукло око 20.000 гледалаца.

Свеукупни победник јубиларне, десете „Битке нација“, је репрезентација Русија, за њима следе Украјина и Молдавија. Репрезентација Србије однела је награду која се додељује за највише исказану жељу за борбом.

-Овај спорт је млад и тек у зачетку и у многим другим земљама, тако и код нас. Презадовољни само учешћем наше репрезентације која је састављена од укупно 40 бораца окупљених у само једном клубу који постоји у Србији. Када ту бројку упоредимо са 10 до 12 хиљада такмичара, колико их има у појединим земљама, из којих се селектују најбољи за репрезентацију, не можемо да будемо незадовољни. Наши су, на пример, у окршају 12 на 12 победили Немачку, која има око 12.000 бораца – каже за „Смедеревске новине“ Владимир Благојевић, директор „Just out“ фестивала у манастиру Манасија, коорганизатор „Битке нација“ први пут организоване у Србији.

А осим борби 12 на 12, такмичење је обухватило двобоје, борбе 5 на 5 и 30 на 30, док је највећи спектакл, велика „Бохурт“ битка, на самој завршници у недељу, у арени окупила 300 бораца. Први пут, на десетогодишњицу такмичења, управо у Србији, организована је велика битка – 150 на 150. Одушевила је бројну публику, али и виновнике на борилишту.

-Уморили смо се, али ово је, у сваком случају, јединствено искуство у животу. Било је прелепо ова четири дана, заборавио сам све и био сам оно што ми се свиђа. И проживљавао сам нешто што нигде другде у животу не бих могао да проживим. Оволико људи никад у животу није гледало „Битку нацију“, видео сам да се нашој публици ово свидело, и верујем да би такмичење поново могло да буде организовано у Смедереву, које је јако добар домаћин – рекао је за наш портал један од чланова наше репрезентације.

-Ова борба 150 на 150 је фантастична и требало би ово чешће да радимо. Утисци су предивни, у Смедереву смо провели фантастично време, људи су такође дивни, интересантни, имате „славу“ и то је нешто са чиме се до сада нисмо сусретали. Никада нисмо видели овако велику тврђаву. Не сумњам да ћемо, уколико будемо имали времена, пошто много путујемо због ових такмичења, да се вратимо у Србију и Смедерево – каже пољски борац.

Његова сународница такође је одушевљена гостопримством и носи лепе утиске из нашег града.

-Заиста сам одушевљена, причала сам са чланицама нашег тима, дамама, и ово је најбоља битка у мом животу. Победили смо у све три рунде, што је такође супер. И када сам дошла у ову тврђаву, питала сам се: где је крај? Све је предивно, тако је велика, има много потенцијала, свашта овде можете да урадите. Људи су, такође, супер, веома су љубазни, када год нам је требала помоћ на било ком месту излазили су нам у сусрет. Све је супер – наводи чланица тима Пољске.

И Руси, који су поред домаћих такмичара, имали највећу подршку публике, деле мишљење претходних саговорника, са њима се слажу и сви остали учесници из различитих земаља, од Аустралије до Америке.

-Драго ми је да су људи у Смедереву разумели и препознали на време ову идеју и да смо, уз све проблеме, које организација овако велике манифестације неминовно носи, успели да све изнесемо на најбољи могући начин. Посебно бих истакао да је овогодишња „Битка нација“ имала највише, око 20.000 посетилаца, претходни рекорд био је око 15.000. Фотографије и видео снимци, као и лајв стриминг, који су отишли у свет, су фантастични, приказали су свима како изгледа смедеревска тврђава. На састанку са свим капитенима који смо имали у суботу, неколико њих истакло је да би без проблема прихватило идеју да се свако наредно Светско првенство у средњевековним витешким борбама организује у Смедереву – наводи Владимир Благојевић.

Додаје и да су посебно поносни на чињеницу да током овогодишњег такмичења није било озбиљнијих повреда учесника.

-Укупно смо имали 47 одлазака у амбуланту, што је дупло мањи број повреда од оних које су на прошлом Светском првенству у Италији, забележене само првог дана такмичења. Све су, на срећу биле лакше и нико није задржан – каже Благојевић.

Посебан печат током четири дана трајања „Битке нација“ дале су екипе „улогороване“ на простору Великог града смедеревске тврђаве, где су у шаторима обитавале породице витезова са женама и децом.  За посетиоце су били занимљиви и пратећи програми, као и концерти на тргу познатих бендова.

-Смедерево заслужује један овакав догађај и мислим да би сличне ствари требало да се организују овде сваке године – каже један од суграђана.

Позитивне утиске није покварило ни (не)време, које је обележило последњи дан такмичења. И ту смо се, кажу организатори, показали као добри домаћини, када је у току вечери дошло до измештања кампа из тврђаве због обилних падавина, а сви смештени на „суво“, и у складу са планом, касније превезени до аеродрома у Београду, како би се вратили својим кућама.

Надају се организатори, а и домаћини, да ће овогодишња „Битка нација“ свима који су били њен део, остати у најлепшем сећању.

 

Ј.В.

 

 

 

 

 

 

One thought on “РУСИ СВЕУКУПНИ ПОБЕДНИЦИ „БИТКЕ НАЦИЈА“, СМЕДЕРЕВО ДОБАР ДОМАЋИН

  • 7. maja 2019. at 16:33
    Permalink

    i naravno grad i ovog puta nije iskristio sansu za promociju i neku zaradu !!! neko da ima ovakvu tvrdjavu bio bi presretan i iz toga bi izvukao maksimalne benefite ali ne i ovaj grad !!! niti jedne razglednice da se nadje o drugim stvarima da ne pricamo !!! gledam ljude koji su imali nameru da posete i vilu na plavincu ali gospodi treba molba da se otvore za turiste kao i za sve ostalo !!! ponasamo se kao da nemamo nista a ovamo se trubi da zelimo da dignemo turizam na svetski nivo i da se oznacimo na turistickim mapama kao nezaobilazn mesto !!! ovako i sa vakvim razmisljanjem samo ispadamo smesni i propustamo sanse kaoo sto su ova i mnoge druge !!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *