„BITKA NACIJA“ OD ČETVRTKA U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, čiji je domaćin po prvi put Srbija i gde će učestvovati više od 40 država, počinje 2. i trajaće do 5. maja u Smederevskoj tvrđavi, najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Tokom četiri dana koliko će trajati manifestacija, posetioci će imati mogućnost da dožive srednji vek, prisustvom takmičenjima u srednjovekovnim kostimima koja se odigravaju u dvorcu, ali i ostalim takmičenjima u viteškim borbama. Sport u okviru koga postoje muške i ženske kategorije, publici će dočarati kako su izgledale istorijske srednjovekovne borbe, putem pet vrsti dvoboja: 1 na 1, muške i ženske borbe, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika „BOHURT“ bitka 150 na 150, naveli su organizatori.

Program manifestacije počinje u četvrtak 2. maja, nominacijama za grupnu borbu u okviru koje učestvuje po 5 članova iz svakog tima, a nastavlja se doigravanjem i finalnim nominacijama za grupu od po 5 članova u glavnoj areni, takmičenjem u srednjovekovnim kostimima u dvorcu i nominacijama za žene u „Profights“ areni. Program se nastavlja koncertima na gradskom trgu, gde će nastupiti muzičke grupe „The Rocks“, „Nikola Čubrilo Band“ i „Yu Grupa“.

Osim nastupa ovih grupa, grad Smederevo će posetiocima pokloniti bogat muzički program na gradskom trgu i 3. i 4. maja, gde će u večernjim časovima posetioci moći da uživaju u nastupima mnogih bendova- Faust, Stare Kuke, Generacija 5 u petak, i Prljavi Romeo, Alogija i Orthodox Celts u subotu.

Tokom ovog međunarodnog turnira, posetioci će videti i ostale dvoboje, ali i imati mogućnost da učestvuju u brojnom pratećem programu, kao što su srednjovekovni sajam na kome će moći da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu i druge aktivnosti. Za kraj, u nedelju 5. maja, planirane su finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, ali i velika „BOHURT“ bitka sa po 150 članova svakog tima. Borbe vitezova 15. veka u punom oklopu, koje će se odigrati u dvorcu, obeležiće i ovaj finalni dan festivala, dok će ceremonija zatvaranja biti upriličena dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe „Irdorath“ iz Belorusije.

Pripremajući program, organizatori su vodili računa da održe na pravi način tradiciju jedne od najautentičnijih istorijsko-turističkih manifestacija koja se već 10 godina održava širom Evrope.

-Tokom četiri dana posetioce očekuju brojni sadržaji i takmičenja u tri arene. Sva masovna takmičenja biće spektakularna, a „BOHURT“ bitka 150 na 150 će prvi put biti viđena na ovogodišnjem festivalu koji se održava upravo u Srbiji”, rekla je Irene Kamaeva, PR Međunarodne asocijacije istorijskih srednjovekovnih borbi i dodala:

-Osim borbi, organizovani su i brojni sadržaji za decu, kao što su srednjovekovni kamp i market zbog čega očekujemo da veliki broj posetilaca dođe porodično. Muzički nastupi u tvrđavi, biće nastavljeni do kasnijih večernjih sati rok koncertima na trgu, u kojima će svi posetioci Smedereva moći da uživaju nakon 12 sati viteških takmičenja.

-Svetska federacija privlači veliku pažnju na globalnom nivou. Tokom trajanja prošlogodišnjeg prvenstva ukupna poseta direktnog prenosa je bila 40 miliona ljudi. Svaka zemlja ima pravo da predloži svoju zemlju za održavanje ovog spektakla, mi smo predložili da to bude Srbija, imajući u vidu da je naš tim učestvovao proteklih godina na turnirima i da smo organizovali naš festival u Srbiji. Između dva predloga mesta održavanja festivala, ukazana nam je velika čast se ova manifestacija održi baš kod nas, u Smederevu – istakao je Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala.

-Bitka nacija“ ima sportski, turistički, ali i istorijski i zabavni značaj zbog čega se razlikuje u odnosu na mnoge manifestacije koje se održavaju širom Srbije.  U Smederevu imamo sve bolju turističku ponudu, čemu u velikoj meri doprinosi ovaj značajan međunarodni festival – rekla je Ljiljana Čerović, šef Odseka za razvoj i upravljanje turističkim proizvodima, Turističke organizacije Srbije.

Organizatori i Turistička organizacija Srbije pozvali su sve zainteresovane da od 2. do 5. maja posete Smederevo i otkriju tajne koje Smederevska tvrđava skriva u svojim visokim zidinama.

Ranije je najavljeno da je cena dnevne karte za odrasle 400 dinara, za decu od 6 do 12 godina 200 dinara, dok je ulaz za decu mlađu od šest godina besplatan. Moguća je i kupovina ulaznica u kompletu za sva četiri dana programa, za koje odrasli treba da izdvoje 1.300 dinara, a za decu je taj iznos upola manji. Karte se mogu kupiti na biletarnici na glavnom ulazu u Smederevsku tvrđavu od 2. maja u periodu od 8:30 do 20:30.

Detaljan program koji su nam prosledili organizatori možete pogledati klikom na fotografije ispod.

J.V.

 

Comments are closed.