NIKO NEĆE BABINA JAJA

Grad Smederevo drugi dan Uskrsa, Vaskršnji ponedeljak, obeležava kao gradsku slavu, ali je ovogodišnju proslavu odlazeća gradonačelnica Jasna Avramović sama organizovala i sama proslavila. Bez litije, koja tradicionalno polazi od hrama Svetog Đorđa i ide gradskim ulicama, obilazeći Zapise, bez predstavnika lokalne samouprave, ali i bez sugrađana koji su ranijih godina znali na ovaj dan da se okupe u pristojnom broju.
Iako je poziv za obeležavanje gradske slave uputila lokalnim funkcionerima, odbornicima Skupštine grada i predstavnicima javne administracije i javnih preduzeća, gotovo niko se nije pojavio. Zbog toga je, umesto litije,odlazeća gradonačelnica Avramović, kako saznajemo, napravila jedan krug oko crkve.
U hramu je obavljeno sečenje slavskog kolača i služena sveta arhijerejska liturgija, ali je izostala i tradicionalna podela uskršnjih jaja i poklona, kako je to rađeno prethodnih godina. Naime, kako nije bilo gotovo nikog kome bi podelila pripremljena uskršnja jaja, gradonačelnica Avramović pokušala je da na trgu nekim građanima podeli prigodne poklone, ali je, veliki broj njih, kako saznajemo, to odbio.
I ovaj gradski praznik obeležen je,sada već tradicionalno, nepozivanjem medija.
Inače, smederevska litija održavala se i u vreme despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine se prema skupštinskoj odluci, obeležava kao gradska slava.

J.Šešlak

3 thoughts on “NIKO NEĆE BABINA JAJA

 • 6. maja 2019. at 12:52
  Permalink

  E Jasna pa gde ti je sad bolumenta koju si postavila za direktore ,načelnike ,šefove a ? Izdali te …pa tako ti i treba kada si bez ikakve potrebe smenjivala direktore i ostale ljude koji su odlično radili po 10-15 godina i ništa ti nisu smetali Dovela si ove nepismene bezveznjake koji će te prodati za burek i to prazan …Tako ti i treba ali neće se završiti na tome …biće tu i neka krivična prijava samo polako …

  Reply
 • 5. maja 2019. at 12:24
  Permalink

  Hapsenje je prelazna bolest !!!

  Reply
 • 29. aprila 2019. at 13:08
  Permalink

  A nekad su trčali do nje i klečali pred njom. A danas joj svi okreću leđa .

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *