ALHEMIJA KOVANJA U SMEDEREVSKOM MUZEJU

U četvrtak, 2. maja, u 10 časova, u Muzeju u Smederevu, biće otvorena izložba „Alhemija kovanja“ smederevskog kovača mačeva Željka Pantića.

-Istorija sveta je istorija mača. Mač  je mnogo više od oružja – njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo, pod njim su se zaklinjali i nestajali. Majstori koji su kroz istoriju spoznali tajnu mača i danas kroz te mačeve žive, jer svaki mač koji se iskuje u sebi nosi jedan deo svog tvorca.  Kad je mač iskovan, obrušen i ispoliran, onda dolazi graviranje. Tad mač dobija svoje posebno obeležje koje ga odvaja od svih drugih. Ovo je ujedno i najzahtevniji deo izrade,  jer greška na samom kraju baca u senku sve do tad urađeno. Otud i izraz „đavo je u detaljima“ – navode organizatori u najavi za ovu zanimljivu izložbu.

Kovače mačeva Željko Pantić je rođen 1977. godine u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. Njegova alhemija kovanja je počela željom da sam sebi iskuje mač. Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe Alhemija kovanja: SKC, Beograd (2010); KC Rakovica, Beograd (2011); Muzej u Smederevu, Smederevo (2011) . Sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu Gospodari gline i žita (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.

Izložba će biti otvorena do kraja maja.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *