АЛХЕМИЈА КОВАЊА У СМЕДЕРЕВСКОМ МУЗЕЈУ

У четвртак, 2. маја, у 10 часова, у Музеју у Смедереву, биће отворена изложба „Алхемија ковања“ смедеревског ковача мачева Жељка Пантића.

сторија света је историја мача. Мач  је много више од оружја – њиме се владало, инаугурисало, рашчињавало, под њим су се заклињали и нестајали. Мајстори који су кроз историју спознали тајну мача и данас кроз те мачеве живе, јер сваки мач који се искује у себи носи један део свог творца.  Кад је мач искован, обрушен и исполиран, онда долази гравирање. Тад мач добија своје посебно обележје које га одваја од свих других. Ово је уједно и најзахтевнији део израде,  јер грешка на самом крају баца у сенку све до тад урађено. Отуд и израз „ђаво је у детаљима“ – наводе организатори у најави за ову занимљиву изложбу.

Коваче мачева Жељко Пантић је рођен 1977. године у Смедереву. Ковањем мачева бави се од 2001. године. Његова алхемија ковања је почела жељом да сам себи искује мач. До сада се представио јавности са три самосталне изложбе Алхемија ковања: СКЦ, Београд (2010); КЦ Раковица, Београд (2011); Музеј у Смедереву, Смедерево (2011) . Сарађивао је са Музејом Војводине на пројекту Господари глине и жита (2012), учествовао је на Данима европске баштине (2015), био је гостујући предавач у Научном центру Петница (2016), а за свој рад је 2018. године добио сертификат Министарства привреде као мајстор старог заната који је гарант да су његови радови ручне израде.

Изложба ће бити отворена до краја маја.

Ј.В.

Comments are closed.