НОВО УПОЗОРЕЊЕ: НЕ ПАЛИТЕ ВАТРУ НА ОТВОРЕНОМ!

На основу добијеног Упозорења РХМЗ-а и Сектора за ванредне ситуације, у наредном периоду очекују се кошава са  ударима око 20м/с, па посебну пажњу треба усмерити на спречавање паљења ватре на отвореном простору, поготову због појачаног ветра и брзог ширења на околину, наводи се у саопштењу Сектора за ванредне ситуације МУП-а прослеђеном медијима.

Одељење за ванредне ситуације у Смедереву, подсећа и упозорава грађане да је:

-забрањено ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова, ниског растиња, биљних остатака и смећа на отвореном простору (односи се и на дворишта). За овај прекршај Законом је предвиђена  новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица а за правна лица новчана казна у износу од 300.000 динара до 1.000.000 динара. Поред прекршајне одговорности лица која    су на овај начин изазвала пожар  дужна су да ватрогасно-спасилачкој  јединици надокнаде трошкове интервенције.

-забрањено ложење отворене ватре  у шуми и на удаљености од 200 м од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима. За овај прекршај Законом је предвиђена  новчана казна у износу од 10.000 динара до 50.000 динара за физичка лица.

-приликом извођења пољопривредних радова неопходно извршити контролу исправности механизације, опремити механизацију исправном и контролисаном противпожарном опремом, обезбедити контролу ускладиштавања усева као и организовати стално дежурство, осматрачку службу, службу везе и обавештавања. За непредузимање ових мера Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара  до 50.000 динара за физичка лица, а за правна лица новчана казна у  износу од 300.000 динара до 1.000.000 динара – наводи се у саопштењу.

СДН

 

One thought on “НОВО УПОЗОРЕЊЕ: НЕ ПАЛИТЕ ВАТРУ НА ОТВОРЕНОМ!

 • 24. aprila 2019. at 18:37
  Permalink

  I naravno će se opet naći a) bezobzirni debili koji paljenjem ugrožavaju druge ljude i okolinu, te b) pi..ice koje neće ili se ne usudjuju da prijave takve.
  Naravno će se moći videti i policajci, koji ravnodušno prolaze pored takvih vatri, pošto nemaju izričit nalog za baš taj dan da baš taj prekršaj gone, isto tako kako svakodnevno ignorišu sve moguće vrste prekršaja, kao da nikada nisu preuzeli dužnost sprovodjenja zakona.
  Pored toga će svi u horu kukati za „uredjenom državom“, dok drugi svoje države uredjuju.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *