„ŠTO SE BORE MISLI MOJE“

Povodom otvaranja sezone turističkih poseta vili „Zlatni breg“, poznatijoj kao Vila Obrenovića, javno preduzeće „Smederevska tvrđava“ i Muzej u Smederevu, u galerijskom prostoru muzeja, u petak, 19. aprila u 13 časova, organizuju program u okviru kojeg će pred sugrađanima biti izveden muzičko-scenski igrokaz „Što se bore misli moje“.

-Ovo je jednočinka posvećena knezu Mihailu Obrenoviću i njegovoj supruzi kneginji Juliji. U prekrasnom ambijentu njihovog letnjikovca ,,Ivanka“ (u današnjoj Slovačkoj), priprema se Julijin rođendan, gosti samo što nisu stigli, a oni uzbuđeni, srećni ali i zabrinuti… otkrivaju nam svoje emocije, tajne, strepnje, ali i lepe trenutke svojih života… U raskošnim kostimima tadašnje mondenske Evrope, uz pratnju divne muzike Franca Lista i Kornelija Stankovića, junaci naše priče će vas podsetiti na mnoge značajne ličnosti i  dočarati istorijske prilike toga vremena, pa i zapevati stare zaboravljene pesme. Jedna od njih je i „Što se bore misli moje“, koju je napisao sam knez Mihailo Obrenović – navode organizatori u najavi ovog događaja.

Igrokaz, posvećen pesnički darovitom knezu Mihailu igra se sa velikim uspehom u Konaku kneza Miloša u Beogradu, i ima preporuku Ministarstva prosvete – Sektora za unapređenje obrazovanja i međunarodnu prosvetnu saradnju, a podržao ga je i Istorijski muzej Srbije.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *