„SMEM LI DA PITAM ŠTA DIŠEM?“

U ponedeljak, 22. aprila, od 15 do 17 časova, na glavnom gradskom trgu biće održana ulična akcija pod nazivom „Smem li da pitam šta dišem?“ koju organizuju udruženje građana CRTA i lokalna inicijativa Crveni bedževi.
-Tokom akcije građani i građanke će imati priliku da nadležnim institucijama na jednostavan način pošalju zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zagađenošću vazduha. Takođe, moći će i da učestvuju u kvizu znanja u vezi sa aerozagađenjem u Smederevu i osvoje simbolične nagrade. Neke od tema o kojima će građani moći da razgovaraju sa aktivistima jesu da li postoje sredstva u budžetu grada namenjena za zaštitu životne sredine, u kom delu Smedereva je najzageđniji vazduh, rade li svi merači nivoa zagađenosti i da li su postavljeni na prave lokacije – navode organizatori.
Ova ulična akcija je deo kampanje „Srbija do informacija“ u okviru koje su aktivnosti sprovedene i u Valjevu, Kragujevcu, Užicu, Somboru, Prijepolju i drugim gradovima širom Srbije. Cilj kampanje je, kako navode organizatori, informisanje građana o pravu javnosti da zna. Ovo pravo kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da traže informacije koje su nastale tokom rada ili su u vezi sa radom organa javne vlasti.

J.V.

 

One thought on “„SMEM LI DA PITAM ŠTA DIŠEM?“

  • 17. aprila 2019. at 21:50
    Permalink

    Pored zagadivaca vazduha postoje i veoma opasni zagadjivaci zemlista i podzemnih voda o kojima u Smederevu iz ne znana ili nesto drugo svi nadlezni cute !!! Ko od pravnih lica ima u svom ciklusu preciscavanja voda sa svojih tehnoloskih i auto parking povrsina separatore ula i masti SKORO PA NIKO a za to postoje nadlezni koji to znaju ali zbog licnog ne zameranjapojedinaca ne reaguju i tako ne rade svoj posao a i krse zakon !!! Sta radi vodoprivredna i slicne inspekcije !!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *