RADI ĐURIČIN NUŠIĆEVA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO GLUMCU-KOMIČARU

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru jednoglasno je odlučio da na 36. Nušićevim danima ova nagrada bude dodeljena Radi Đuričin.

-Rada Đuričin glumica je koja je obeležila jedno vreme, vreme koje traje od školske 1958/59. godine, kada je  diplomirala na pozorišnoj akademiji u klasi profesora Josipa Kulundžića iz koje su izašli i Ružica Sokić, Radmila Andrić, Bata Živojinović, Nikola Simić, Tori Janković… Uporedo je i diplomirala na Jugoslovenskoj književnosti. Jedna od prvih uloga je bila uloga Ane Frank u dramatizaciji profesora Huga Klajna u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine je primljena u stalni angažman u Jugoslovensko Dramsko Pozorište gde će ostati više od tri decenije, ostvariti niz zapaženih uloga u komadima Šekspira, Dostojevskog, Gorkog, Šoa, Vajlda, Andrića, Duška Radovića, Kapora… Pamtimo njenu Ofeliju, Krotku, Katarinu Ivanovnu iz „Zločina i kazne“. Takođe je ostvarila niz uloga na filmu, televiziji i radiju gde je bio prepoznatljiv njen zvonki glas, i beskprekorna kultura govora. Zahvaljujući poznavanju književnosti i neospornom talentu, uspešno je sama dramatizovala tekstove u kojima je glumila – navodi se u obrazloženju žirija za dodelu ovogodišnje nagrade.

Uradila je dramatizaciju tekstova „Dragi moj Petroviću“, Miće Danojlića, a zatim scenario i režiju televizijskog filma o Silviji Plat.  Sa predstavom „Kraj vikenda“, koju je takođe dramatizovala, ona i njen partner i kolega Miša Janketić, obišli su pola sveta, a sa Pajom Minčićem i predstavom „Olovka koja piše srcem“  celu Jugoslaviju. Dramatizovala je roman Erike Jong „Strah od letenja“, koji je na turnejama  po Americi i Engleskoj  igrala na engleskom jeziku.

Glumica Rada Đuričin je dobitnik brojnih nagrada za ostvarenja u pozorištu, filmu, radio i televiziji. Za 43 godine koliko se igrala  „Buba u uhu“ , nijedanput nije izostala.

I posle više od šest decenija neprekidnog umetničkog stvaranja, sa sedam uloga u ovom trenutku na raznim beogradskim scenama, Rada Đuričin je i dalje u naponu svoje glumačke snage, i prisutna da prisutnija ne može biti. Nagradna za životno delo je skromno priznanje za ovako uspešan i trajan doprinos našoj scenskoj umetnosti – navodi se u obrazloženju prosleđenom medijima.

Nagrada za životno delo biće joj uručena tokom festivala „Nušićevi dani“, a jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri koji je radio u sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija), Radmila Živković, dramska umetnica i Milan Caci Mihailović, dramski umetnik.

 

J.V.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *