DAN MUZEJA: PREDSTAVLJANJE KNJIGE „SMEDEREVO I SMEDEREVSKI KRAJ U PRVOM SVETSKOM RATU 1914-1918“

U okviru obeležavanja Dana Muzeja u Smederevu, u petak, 12. aprila, u ovoj ustanovi biće priređeno predstavljanje knjige „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914-1918“, autora Miroslava P. Lazića, višeg kustosa istoričara.

Reč je o prvoj istoriografskoj sintezi o Smederevu u Prvom svestkom ratu, a ovom publikacijom, navode organizatori, smederevski muzej ujedno obeležava i stogodišnjicu završetka Velikog rata. Izdavanje knjige realizovano je u okviru istoimenog projekta koji je realizovan povodom obeležavanja događaja bez presedana, koji je u velikoj meri nepovratno promenio Smederevo i okolinu. Osim što je odneo mnogo žrtava i drastično izmenio demografsku strukturu, rat je doneo do tada neviđena razaranja urbanog jezgra varoši, ali i neposredne okoline, kao i pojedinih sela u smederevskom kraju (Lipe, Mihajlovac, Kolari…). Smederevo je, pored Beograda i Šapca, pretrpelo najveća razaranja od svih tadašnjih srpskih varoši.

-Rat je iznedrio čitav niz veoma važnih događaja i društvenih procesa kako za vreme ratnih dejstava, tako i za vreme trogodišnje austrougarske okupacije. Zbog toga je važno da su Smederevo i smederevski kraj dobili istoriografsku sintezu zasnovanu na višegodišnjim naučnim istraživanjima arhivske, muzeološke i druge izvorne građe, te do sada nepoznate strane ali i domaće starije memoarske literature. U kreiranju knjige, u velikoj meri korišćeni su noviji istoriografski rezultati savremene  domaće, ali i strane nauke. Uzimajući sve u obzir, možemo reći da ova knjiga, po količini obrađene građe, temama koje su u njoj obuhvaćene, kao i metodološkim pristupom, predstavlja značajan iskorak u dosadašnjem proučavanju Prvog svetskog rata Smedereva i okoline. Knjiga koju predstavljamo jeste pregledna, na naučnim osnovama zasnovana monografija u kojoj će kako stručna, tako i šira javnost naći odgovore na mnoga pitanja iz domena zavičajne istorije Prvog svetskog rata – navode organizatori.

Realizaciju projekta finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.

Promocija knjige zakazana je za 19 časova, a publikaciju će gostima predstaviti Dejan Radovanović, arheolog i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo,Tatjana Gačpar, direktor Muzeja u Smederevu i autor Miroslav P. Lazić. Za muzički trenutak zaduženi su Nemanja Petković (klarinet) i Mile Đurđević (harmonika).

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *