CZK: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „NOVI PUT SVILE“

U sklopu saradnje Instituta Konfucije i Centra za kulturu Smederevo u galeriji Centra za kulturu biće upriličena izložba fotografija „Novi put svile“ koju će posetioci moći da pogledaju tokom ove nedeljelj, od  8. do 12. aprila.

-Pre više od 2000 godina, snalažljivi i hrabri stanovnici Evroazije uspostavili su nekoliko kopnenih i pomorskih putnih ruta koje su povezivale značajne civilizacije Azije, Evrope i Afrike, koje su kasnije generacije nazvale zajedničkim imenom „Put svile“. NR Kina predložila je važnu inicijativu zajedničke izgradnje “Ekonomskog pojasa Puta svile” i “Pomorskog Puta svile 21. veka” što daje novo, savremeno značenje drevnom Putu svile. Kroz objektiv fotografa, ova izložba prikazuje novi izgled kineskih predela duž drevnog Puta svile – u novoj eri, kao i duh lokalnog stanovništva i želju kineskog naroda da zajednički, sa drugim narodima, gradi “Pojas i Put” – navode organizatori.

U okviru filmskog programa će 9. aprila sa početkom u 20 sati u Bioskopskoj dvorani biti prikazan film „Šaolin“ iz novije kineske produkcije, snimljen 2011. godine. Radi se o akcionoj drami sa obiljem scena koje dočaravaju upotrebu borilačkih veština. Film upoznaje gledaoce sa likom vojskovođe koji, nakon što ubija svog suparnika, gubi sve i odlazi u manastir Šaolin, u kome se zadržava i u čijem duhu nastavlja da živi, vežbajući sa monasima i učeći od njih, sve do novih suočavanja sa neprijateljem koji preti manastiru i njegovim žiteljima.

Ulaz na ove programe je slobodan, saopštavaju iz Centra za kulturu.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *