SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE UPOZORAVA: ZABRANJENO PALJENJE RASTINJA NA OTVORENOM PROSTORU

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, odeljenje u Smederevu, oglasio se saopštenjem za javnost koje u celosti prenosimo:

Na osnovu dobijenog Upozorenja RHMZ-a i Sektora za vanredne situacije, u narednom periodu od utorka 02.04. do petka 05.04. očekuju se jak i olujni vetar sa udarima od preko 30m/s. Posebnu pažnju usmeriti na sprečavanje paljenja vatre na otvorenom prostoru, pogotovu zbog pojačanog vetra i brzog širenja na okolinu.

Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu, podseća i upozorava građane da je:

1.zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta). Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja    su na ovaj način izazvala požar  dužna su da vatrogasno-spasilačkoj  jedinici nadoknade troškove intervencije.

2. zabranjeno loženje otvorene vatre  u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima. Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara do 50.000 dinara za fizička lica.

3.prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.

Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara  do 50.000 dinara za fizička lica a za pravna lica novčana kazna u  iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *