JP „GREJANJE“ – NEMA TEHNIČKIH MOGUĆNOSTI DA RADIJATORI 24 SATA BUDU TOPLI

Tokom svake grejne sezone, naročito u zimskim mesecima u kojima su i dnevne temperature po nekoliko dana u kontinuitetu ispod nule, građani se pitaju zbog čega u Smederevu nije moguće dvadesetčetvoročasovno grejanje, kao, na primer, u Beogradu. U JP „Grejanje“ navode da za to trenutno nema tehničkih mogućnosti, i ističu da je za dostizanje tog cilja potrebno unapređivanje sistema.
-Grejanje u Smederevu se, za razliku od Beograda, odvija iz 14 blokovskih kotlarnica koje rade isključivo na mazut, nije centralizovano, projektovano je kao 14-to časovno sa prekidima – i to je tako decenijama unazad. Zašto je to svojevremeno tako projektovano, rađeno i stavljano u upotrebu, je pitanje za mnoge generacije koje su radile u komunalnoj energetici pola veka unazad. Svakako to treba promeniti, jer je u pitanju širi društveni interes. Treba i unaprediti sistem, ali je za ozbiljne promene potrebno vreme, novac i velika podrška struke – kaže za naš portal Vladimir Kulagić, direktor ovog preduzeća.
U poslednje vreme veoma često se može čuti da su gradske kotlarnice kojima se greju stanovi sugrađana jedan od ozbiljnih uzročnika visokog stepena zagađenja vazduha. U ovom preduzeću se ne slažu sa tom konstatacijom u potpunosti, ali da se iz godine u godinu trude da što manje zagađuju životnu sredinu.
-Kada je zagađenje životne sredine u pitanju ne bih u potpunosti mogao da se složim sa tvrdnjom da su kotlarnice najveći i jedini zagađivači, s obzirom na činjenicu da su pikovi u 2018. godini kada je zagađenje vazduha u pitanju, bili zabeleženi negde u drugoj polovini septembra meseca, kada mi još uvek nismo otpočeli grejnu sezonu – ističe Kulagić i dodaje:

-Ima tu više razloga. Veliki problem su starost vozila, gust saobraćaj, naravno i naša ložišta, od čega ne bežimo, ali se mi trudimo da maksimalno koristimo sva tehnološka pomoćna sredstva da održimo što je moguće veći kvalitet produkata sagorevanja. Redovno merimo sadržaj produkata sagorevanja, tako da u svakom trenutku znamo koji je udeo sumpornih i azotnih oksida u uzorku svake kotlarnice.

Objašnjava da postoji mnogo objektivnih faktora na koje je nemoguće u potpunosti uticati.
-Mnogo toga zavisi od kvaliteta mazuta koji dobijamo, a takođe i od starosti opreme koju imamo, a naša traje već nekoliko decenija. Sve to utiče na krajnji rezultat, ali u globalu mi dobijamo solidne rezultate merenja emisije produkata sagorevanja imajući u vidu sve postojeće okolnosti. Trudimo se da što češćim intervencijama i stalnim angažovanjem dimničarske službe JP “Gradsko stambeno” što manje zagađujemo životnu sredinu, iako je nemoguće ne zagađivati je kada trošite mazut kao gorivo u kotlarnicama – ističe Kulagić.

 

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *