GRAĐANI BLOKIRALI KAPIJU ŽELEZARE

Meštani jednog dela Vranova, čiji domovi se nalaze neposredno uz železaru i u blizini kapije broj šest, blokirali su ovaj ulaz u fabriku sa namerom da spreče prolaz kamionima koji prevoze šljaku. Navode da je ovo jedini način da ih neko sasluša i reši probleme na koje ukazuju već dve godine. Kažu da im smeta prašina koja se širi iz nepokrivenih pretovarenih kamiona, kao i to što je put, kojim dnevno prođe i do 2.000 teretnjaka oštećen.

-Tražimo da prašina ne leti više iz Železare, da ne lete opasne materije, staklena vuna, da postave filtere na te odžake, da održavaju ovaj put koji su uzurpirali i koji su upropastili, da peru svakodnevno put i da šalju pokriven teret na kamione, a ne otkriven – navodi zahteve meštana Saša Rakić.
-Ja ne tražim socijalnu pomoć, ne tražim radno mesto, ne tražim da budem rukovodilac, ne tražim ništa. Hoću čist vazduh i hoću da spavam mirno – kaže jedan od meštana ovog dela Vranova.
Građani navode da su se obraćali svima – nadležnim inspekcijama u lokalnoj samoupravi, ministarstvu, železari, prevoznicima, ali da su ostali bez odgovora. Prethodni prevoznik koji je radio na iznošenju šljake, kažu, prao je saobraćajnicu, novi, koji je angažovan od pre nekoliko meseci, ne radi ni to.
-Sa tim Vladom smo mi napravili neki kompromis, oni su održavali i prali asfalt, nisu pokrivali kamione, ali su bacali teret da ne leti prašina. Čim su oni prestali da voze, ovo je sad nemoguće da se živi – objašnjava Rakić.

Naš sagovornik kaže i da ih je gradonačelnica Jasna Avramović svojevremeno uveravala da će šljaka koja se vozi iz železare biti reciklirana, a ne ostavljena u njihovom ataru.
-Neki Kristijan koga je Jasna dovela u mesnu zajednicu Vranovo obećao je da će oni tu šljaku da prerade i da izvoze. Oni su samo uzeli pare da izvezu šljaku, i da je bace nama – navodi Rakić.
Blokada šeste kapije Železare prekinuta je nakon četiri sata, pošto je u međuvremenu stiglo obećanje da će nezadovoljne građane sutra primiti gradonačelnica Smedereva, kao i da će biti organizovan sastanak sa predstavnicima Železare.

J.V.

3 thoughts on “GRAĐANI BLOKIRALI KAPIJU ŽELEZARE

 • 30. marta 2019. at 23:52
  Permalink

  E baš će gradonačelnica da vam reši problem, ona ne rešava probleme nego ih stvara, kao i sa tim Kristijanom ciganinom. Slagaće vas nešto a posle će da se pravda kako nije nadležna. Za ovo je nadležna Vlada, zato u Beograd i štrajkujte ispred Vlade.

  Reply
 • 30. marta 2019. at 15:38
  Permalink

  Sljaka je stetna, kancerogena, radioaktivna, zato su skinuli senzore sa vaga.
  Truju nas, a kineze boli ona stvar da to rese, stave filtere i sl.
  Umesana je i firma Harsco, takodje trovaci, od njihove klasirnice ne moze da se dise, nego podmazu tamo gde treba, i teraj, takodje i rezu sumnjiv materijal, otrovni gasovi, nadlezni cute.

  Reply
 • 29. marta 2019. at 08:43
  Permalink

  Kriminal vlasti u Smederevu koji će dokrajčiti Srbiju. I mi u Radincu takodje imamo problem velikih razmera ali nažalost nema niko sluha od nadležnih za naše probleme

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *