(НЕ)ОДГОВОРНОСТ ОДЛАЗЕЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ: ДО ГРОБА УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ

Колико брине о грађанима и озбиљно решава проблеме у Смедереву, градоначелница Јасна Аврамовић је показала и на примеру недостатка капацитета за сахрањивање на градским гробљима. Наиме, на смедеревском Новом гробљу више нема места за укоп преминулих суграђана, па су тако хумке никле без реда на стазама и местима на којима су раније били дрвореди. Пре више од деценије знало се да ће, ако се нешто не предузме, настати ова ситуација, али градоначелница Јасна Аврамовић за седам година своје владавине није успела да реши горући комунални проблем града.
Алармирана је и јавност пре две и по године, а и наш портал је септембра 2016-те писао да су капацитети на Новом гробљу попуњени. Као одговор градоначелнице Аврамаовић уследиле су увреде на рачун новинара који су се бавили овом темом, изречене за скупштинском говорницом. Још тада је било јасно да је потребно брзо деловање локалне самоуправе, али се „хитно“ реаговало тек прошле године, када су почели радови на новој локацији одређеној за сахрањивање.
У плану генералне регулације који је Скупштина града усвојила у јулу 2012-те године, када се градоначелница устоличила на својој функцији, јасно је наведено да локација Новог гробља у Коларској улици, површине око 11 хектара, датира од 1973. године, да је у експлоатацији више од 30 година и да је „тренутно на крајњој граници искоришћености капацитета“, те да је с обзиром на то да „не постоје могућности његовог даљег ширења неопходно активирати новопланиране просторне капацитете за ову комуналну длатност“.
Наиме, некадашња Дирекција за изградњу, пре више од деценије урадила је план детаљне регулације за Централно гробље у Шешковцу, која још увек није потпуно опремљена за обављање сахрана. Урађена је комунална инфратсруктура, паркинг-простор, стазе, сазидана дупла капела, али тамо још нема хладањаче и других услова да се обави комплетна сахрана, па ће се све припреме радити на Новом гробљу, а покојник само довозити на Централно, где ће бити укопан. До тада и буквално,нека вам је Бог у помоћи.

Ј. Шешлак

2 thoughts on “(НЕ)ОДГОВОРНОСТ ОДЛАЗЕЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ: ДО ГРОБА УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ

 • 5. marta 2019. at 18:59
  Permalink

  Daće Bog da se na tom groblju pokopa i ova sadašnja SNS vlast najgora i najštetnija u istoriji Smedereva.

  Reply
  • 7. marta 2019. at 16:23
   Permalink

   Ali tek posle sve te stoke, koja djubre baca gde stigne, parkira po trotoarima, kolima staje na sred ulice da ode u prodavnicu, pokušava da preko reda pazari, uvek traži neke „veze“ da obavi poslove itd.
   Nije kriv SNS, nego svi oni koji ni malo nisu napredovali od doba Neandertalaca, iako to verovatno vredja same Neandertalce. SNS je samo ogledalo društva, kao i sve druge stranke.

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *