(NE)ODGOVORNOST ODLAZEĆE GRADONAČELNICE: DO GROBA UZ BOŽJU POMOĆ

Koliko brine o građanima i ozbiljno rešava probleme u Smederevu, gradonačelnica Jasna Avramović je pokazala i na primeru nedostatka kapaciteta za sahranjivanje na gradskim grobljima. Naime, na smederevskom Novom groblju više nema mesta za ukop preminulih sugrađana, pa su tako humke nikle bez reda na stazama i mestima na kojima su ranije bili drvoredi. Pre više od decenije znalo se da će, ako se nešto ne preduzme, nastati ova situacija, ali gradonačelnica Jasna Avramović za sedam godina svoje vladavine nije uspela da reši gorući komunalni problem grada.
Alarmirana je i javnost pre dve i po godine, a i naš portal je septembra 2016-te pisao da su kapaciteti na Novom groblju popunjeni. Kao odgovor gradonačelnice Avramaović usledile su uvrede na račun novinara koji su se bavili ovom temom, izrečene za skupštinskom govornicom. Još tada je bilo jasno da je potrebno brzo delovanje lokalne samouprave, ali se „hitno“ reagovalo tek prošle godine, kada su počeli radovi na novoj lokaciji određenoj za sahranjivanje.
U planu generalne regulacije koji je Skupština grada usvojila u julu 2012-te godine, kada se gradonačelnica ustoličila na svojoj funkciji, jasno je navedeno da lokacija Novog groblja u Kolarskoj ulici, površine oko 11 hektara, datira od 1973. godine, da je u eksploataciji više od 30 godina i da je „trenutno na krajnjoj granici iskorišćenosti kapaciteta“, te da je s obzirom na to da „ne postoje mogućnosti njegovog daljeg širenja neophodno aktivirati novoplanirane prostorne kapacitete za ovu komunalnu dlatnost“.
Naime, nekadašnja Direkcija za izgradnju, pre više od decenije uradila je plan detaljne regulacije za Centralno groblje u Šeškovcu, koja još uvek nije potpuno opremljena za obavljanje sahrana. Urađena je komunalna infratsruktura, parking-prostor, staze, sazidana dupla kapela, ali tamo još nema hladanjače i drugih uslova da se obavi kompletna sahrana, pa će se sve pripreme raditi na Novom groblju, a pokojnik samo dovoziti na Centralno, gde će biti ukopan. Do tada i bukvalno,neka vam je Bog u pomoći.

J. Šešlak

2 thoughts on “(NE)ODGOVORNOST ODLAZEĆE GRADONAČELNICE: DO GROBA UZ BOŽJU POMOĆ

 • 5. marta 2019. at 18:59
  Permalink

  Daće Bog da se na tom groblju pokopa i ova sadašnja SNS vlast najgora i najštetnija u istoriji Smedereva.

  Reply
  • 7. marta 2019. at 16:23
   Permalink

   Ali tek posle sve te stoke, koja djubre baca gde stigne, parkira po trotoarima, kolima staje na sred ulice da ode u prodavnicu, pokušava da preko reda pazari, uvek traži neke „veze“ da obavi poslove itd.
   Nije kriv SNS, nego svi oni koji ni malo nisu napredovali od doba Neandertalaca, iako to verovatno vredja same Neandertalce. SNS je samo ogledalo društva, kao i sve druge stranke.

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *