ЈАСНИН НАРОДНИ КАЗАН ОД 50 МИЛИОНА!?

Приватна кетеринг фирма која је задужена за припрему оброка народне кухиње у Смедереву само прошле године потписала је са градоначелницом Јасном Аврамовић два уговора укупне вредности 52,6 милиона динара, сазнају Смедеревске новине. То је, према доступним подацима, за само 3 милиона мања сума од оне коју је локална самоуправа укупно издвојила за претходне три године, у време када је овај посао обављао Црвени крст, иако је број корисника остао на истом нивоу.
-Ове цифре све говоре. Можда су оброци које дели приватна фирма за нијансу квалитетнији од оних које је спремао Црвени крст, али је, с обзиром на издвојена средства, то поређење сада беспредметно. Приватна фирма добила је само за једну годину готово исто толико пара колико Црвени крст за три. Да је ова хуманитарна организација годишње добијала по 50 милиона динара, сигурно би припремала вишеструко квалитетније оброке – каже наш саговорник упућен у проблематику.
Подсећамо, градоначелница Јасна Аврамовић је још у јануару 2017-те године изразила лично незадовољство оброцима које Црвени крст припрема за социјално најугроженије грађане у Смедереву и тада најавила да ће за овај посао ангажовати приватно предузеће. Почетком прошле године наум је спровела у дело, па је за припрему, расподелу и дистрибуцију оброка изабрана фирма из Врчина „Movie kitchen-catering“, на чији рачун се већ у априлу слило 17, 6 милиона динара. У октобру је склопљен нови уговор са овом фирмом вредан 35 милиона динара.
Услови прописани јавном набавком припремљени су раније изменом Правилника о финансирању, начину рада и условима за остваривање права на бесплатан оброк. Један од захтева је и да храна мора да буде „херметички упакована у посуде за једнократну употребу“, чиме је Црвени крст у старту дисквалификован, а оправдана је сумња да су услови конкурса „бирани“ тако да одговарају фирми већ виђеној за овај посао. Из Правилника се изгубио и део који се односи на финансије, па тако фирма која је добила посао припреме оброка Народне кухиње нема обавезу да утрошена средства и оправда прегледом трошкова са уговорима, фактурама о набавци добара и извршеним услугама, већ се средства пребацују на основу спискова корисника којим је оброк подељен.

Ј. Шешлак

Comments are closed.