CZK: PREDAVANJE „BAJKA KAO NARATIV DUŠE“

Predavanje „Bajka kao narativ duše: analitički osvrt“ koje će biti posvećeno ulozi, razumevanju i tretmanu bajke u analitičkoj psihologiji, biće održano u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo u ponedeljak, 25. februara, u Koncertnoj dvorani sa početkom u 19 sati.

-Predavač, dr Marijana Popović, psiholog, psihoterapeut i jungovski analitičar, otvoriće tokom predavanja horizonte shvatanja bajke kao „anatomije psihe“, kao samoopisa duše, kao simboličkog i metaforičkog teksta o duševnim stanjima i procesima. Bajka kao pripovest o čudesnom i kao plod imaginacije biće kroz izlaganje tematizovani u svojoj dubinskoj povezanosti sa avanturom individuacije, kako je vidi jungovska i postjungovska psihologija, kao izraz traganja za ucelovljenjem ličnosti – navode organizatori.

Dodaju da će prisutni moći da se upoznaju sa uvidima u razvojni značaj tumačenja bajki, u mogućnosti ličnog preobražaja i preispitavanja predstava o identitetu koje se otvaraju u upućenosti na narativ bajke, te u proces konstituisanja subjekta koji se odvija sa tumačenjem bajki. Pažnja će biti posvećena i razumevanju bajke kao polja projavljivanja arhetipskih obrazaca, a analiza bajki biće sagledana u njenoj univerzalnoj vrednosti koja se tiče celokupnog životnog toka.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *