HAPŠENJA POLJOPRIVREDNIKA ZBOG MALVERZACIJA PRILIKOM IZVOZA VOĆA U RUSIJU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Ruske Federacije, saopšteno je iz MUP-a.

-Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapsila odgovorno lice preduzeća „Coja Promet“ A. C. (1956) i zastupnika tog preduzeća A. C. (1983), odgovorna lica preduzeća „Citrum AKZ“ N. C. (1982) i Z. C. (1957), kao i odgovorno lice firme „D&B Trans“ B. K. (1977) – navodi se u saopštenju.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smederevske Palanke, Topole, kao i iz Smedereva. Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva „Coja Promet“.

-Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća „Coja Promet“ tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi  ga prikazali kao domaće.Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća „Coja Promet“, izvožene u Rusku Federaciju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju – saopšteno je iz MUP-a.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu „Coja promet“ pribavljena je  protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

SDN

One thought on “HAPŠENJA POLJOPRIVREDNIKA ZBOG MALVERZACIJA PRILIKOM IZVOZA VOĆA U RUSIJU

  • 27. februara 2019. at 16:29
    Permalink

    A šta je sa“ bizmismenom“ žiletom todorovićem iz udovica?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *