IZMIŠLJENI INVESTITORI ODLAZEĆE GRADONAČELNICE

Iako je u novembru prošle godine najavila da će hala u kojoj je do pre nekoliko meseci zvanično bila fabrika za preradu ribe dobiti nove zakupce, pošto „ima zainteresovanih kompanija iz slične delatnosti“, na oglas za davanje u zakup ovog objekta niko se nije javio u predviđenom roku, saznaju „Smederevske novine“. Tako će prostor koji je grad izgradio sredstvima kredita ostati prazan, što znači da će gradski budžet mesečno biti „lakši“ za najmanje 12.500 evra, i to bez PDV-a, kolika je početna cena zakupnine, koja je, prema ranijem planu, trebalo da posluži lakšoj otplati duga za ovu investiciju.

Prema uslovima oglasa, bilo je predviđeno da se u petogodišnji zakup izda prostor ukupne površine 4.158,30 kvadrata, koji se može koristiti za delatnost proizvodnje, prerade, skladištenje i distribuciju prehrambenih proizvoda. Izabrani ponuđač, navedeno je u oglasu, u obavezi bi bio da sa gradom Smederevom zaključi ugovor o zakupu nepokretnosti.

U mesečni iznos zakupnine hale, navedeno je, nisu uračunati troškovi tekućeg održavanja hale, osiguranja, troškovi grejanja, utroška električne energije, gasa, vode, usluge iznošenja smeća, PTT usluge, komunalne takse i slično, što je u obavezi da snosi zakupac, tako da na teret lokalne samouprave padaju i svi tekući troškovi za komunalije, pošto je hala i dalje bez korisnika.

Jedan od uslova bio je i da pravno lice koje preuzme halu bude registrovano u Smederevu, ali oglas je predvideo i obavezu budućeg zakupca da zaposli i obuči najmanje 100 radnika za rad u hali. Očigledno, nikome nisu odgovarale zadate obaveze, a nepoznanica je i zbog čega se od budućeg poslodavca zahteva da uposli najmanje 100 radnika, kada se zna da ni prethodni, „Servfud“, nije ispunio taj član ugovora.

Inače, u izgradnju hale grad Smederevo je uložio skoro 300 miliona dinara, a prema ugovoru i njegovom aneksu koji su potpisani sa bivšim zakupcem, u budžet je, na osnovu petogodišnjeg aranžmana trebalo da se slije 88,5 miliona dinara. To jeste četvrtina uloženog, ali prestankom rada fabrike za preradu ribe, lokalna samouprava je ostala i bez tog prihoda, i još uvek je na gubitku, s obzirom na to da, uprkos najavama Jasne Avramović, niko još uvek nije zakupio ovaj objekat.

Podsećamo, proizvodnja u fabrici za preradu i konzervisanje ribe, ljuskara i mekušaca u Smederevu nikada nije zaživela, a posle privremenih odmora i promena vlasnika, radnici su, bez ikakvog objašnjenja, u novembru prošle godine, ostavljeni, bukvalno na ulici i tek nakon njihovog istupanja u javnosti saznalo se za ovaj problem. Tada im je, kako su tvrdili, telefonom javljeno da ne treba više da dolaze na posao, nisu dobili raskid ugovora o radu, a dokumentacija im je ostala u prostorijama koje nije imao ko da otključa, zbog čega su se obratili i nadležnoj inspekciji. Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu utvrdilo je da u slučaju zatvaranja ovog pogona nema osnova za krivično delo.

J. Šešlak

 

6 thoughts on “IZMIŠLJENI INVESTITORI ODLAZEĆE GRADONAČELNICE

 • 27. februara 2019. at 17:01
  Permalink

  Koliko vidimo, vi ćete biti odlazeći dok će ona biti dolazeća.

  Reply
 • 21. februara 2019. at 19:05
  Permalink

  Dosta nam je više Tute-mute, Mute-tute, raznih svirača-džabalebaroša, kao i guze i ostalih dupeta. Posle sledećih izbora takvi odlaze u istoriju, a možda će neki i ćorku!

  Reply
 • 20. februara 2019. at 17:38
  Permalink

  Šta ste bre zapeli ko mutavi? Videli ste miševi da se Lavu približio kraj pa sad i vi dižete patku…..? Bolje ćutite… do pre godinu-dve niste smeli da pisnete, a i sad realno cvikate…. samo što ste se ipak malo okuražili pa lajete iz daljine. Smenjujete Jasnu već dve godine….. jel vam to nešto govori?

  Reply
 • 20. februara 2019. at 14:25
  Permalink

  Svi ste bre isti, sjaši Jasna da uzjaši Boci. E kakvi prijatelji neprojatelji vam ne trebaju

  Reply
 • 19. februara 2019. at 22:37
  Permalink

  Opet lazete narod dokle mislite da lazete ,to vi preletaci ,prvo vam pomogla pa ste joj zalupili vrata

  Reply
 • 19. februara 2019. at 14:03
  Permalink

  Dala je Hipokratovu zakletvu da leči ljude, a pola svog radnog veka provela je muljajući po kabinetima, papirima i parama. I nije joj dosta love, nego hoće još i još. Smučila se više i Bogu i narodu!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *