ИЗМИШЉЕНИ ИНВЕСТИТОРИ ОДЛАЗЕЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ

Иако је у новембру прошле године најавила да ће хала у којој је до пре неколико месеци званично била фабрика за прераду рибе добити нове закупце, пошто „има заинтересованих компанија из сличне делатности“, на оглас за давање у закуп овог објекта нико се није јавио у предвиђеном року, сазнају „Смедеревске новине“. Тако ће простор који је град изградио средствима кредита остати празан, што значи да ће градски буџет месечно бити „лакши“ за најмање 12.500 евра, и то без ПДВ-а, колика је почетна цена закупнине, која је, према ранијем плану, требало да послужи лакшој отплати дуга за ову инвестицију.

Према условима огласа, било је предвиђено да се у петогодишњи закуп изда простор укупне површине 4.158,30 квадрата, који се може користити за делатност производње, прераде, складиштење и дистрибуцију прехрамбених производа. Изабрани понуђач, наведено је у огласу, у обавези би био да са градом Смедеревом закључи уговор о закупу непокретности.

У месечни износ закупнине хале, наведено је, нису урачунати трошкови текућег одржавања хале, осигурања, трошкови грејања, утрошка електричне енергије, гаса, воде, услуге изношења смећа, ПТТ услуге, комуналне таксе и слично, што је у обавези да сноси закупац, тако да на терет локалне самоуправе падају и сви текући трошкови за комуналије, пошто је хала и даље без корисника.

Један од услова био је и да правно лице које преузме халу буде регистровано у Смедереву, али оглас је предвидео и обавезу будућег закупца да запосли и обучи најмање 100 радника за рад у хали. Очигледно, никоме нису одговарале задате обавезе, а непознаница је и због чега се од будућег послодавца захтева да упосли најмање 100 радника, када се зна да ни претходни, „Сервфуд“, није испунио тај члан уговора.

Иначе, у изградњу хале град Смедерево је уложио скоро 300 милиона динара, а према уговору и његовом анексу који су потписани са бившим закупцем, у буџет је, на основу петогодишњег аранжмана требало да се слије 88,5 милиона динара. То јесте четвртина уложеног, али престанком рада фабрике за прераду рибе, локална самоуправа је остала и без тог прихода, и још увек је на губитку, с обзиром на то да, упркос најавама Јасне Аврамовић, нико још увек није закупио овај објекат.

Подсећамо, производња у фабрици за прераду и конзервисање рибе, љускара и мекушаца у Смедереву никада није заживела, а после привремених одмора и промена власника, радници су, без икаквог објашњења, у новембру прошле године, остављени, буквално на улици и тек након њиховог иступања у јавности сазнало се за овај проблем. Тада им је, како су тврдили, телефоном јављено да не треба више да долазе на посао, нису добили раскид уговора о раду, а документација им је остала у просторијама које није имао ко да откључа, због чега су се обратили и надлежној инспекцији. Основно јавно тужилаштво у Смедереву утврдило је да у случају затварања овог погона нема основа за кривично дело.

Ј. Шешлак

 

6 thoughts on “ИЗМИШЉЕНИ ИНВЕСТИТОРИ ОДЛАЗЕЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ

 • 27. februara 2019. at 17:01
  Permalink

  Koliko vidimo, vi ćete biti odlazeći dok će ona biti dolazeća.

  Reply
 • 21. februara 2019. at 19:05
  Permalink

  Dosta nam je više Tute-mute, Mute-tute, raznih svirača-džabalebaroša, kao i guze i ostalih dupeta. Posle sledećih izbora takvi odlaze u istoriju, a možda će neki i ćorku!

  Reply
 • 20. februara 2019. at 17:38
  Permalink

  Šta ste bre zapeli ko mutavi? Videli ste miševi da se Lavu približio kraj pa sad i vi dižete patku…..? Bolje ćutite… do pre godinu-dve niste smeli da pisnete, a i sad realno cvikate…. samo što ste se ipak malo okuražili pa lajete iz daljine. Smenjujete Jasnu već dve godine….. jel vam to nešto govori?

  Reply
 • 20. februara 2019. at 14:25
  Permalink

  Svi ste bre isti, sjaši Jasna da uzjaši Boci. E kakvi prijatelji neprojatelji vam ne trebaju

  Reply
 • 19. februara 2019. at 22:37
  Permalink

  Opet lazete narod dokle mislite da lazete ,to vi preletaci ,prvo vam pomogla pa ste joj zalupili vrata

  Reply
 • 19. februara 2019. at 14:03
  Permalink

  Dala je Hipokratovu zakletvu da leči ljude, a pola svog radnog veka provela je muljajući po kabinetima, papirima i parama. I nije joj dosta love, nego hoće još i još. Smučila se više i Bogu i narodu!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *