RADINAC: PREBIJANJE EPILOG DUGOGODIŠNJIH NESUGLASICA

Jovicu Đorđevića iz Radinca kod Smedereva, pre nedelju dana pretukle su komšije, otac i sin Perović, zbog svađe oko prolaska kamiona do njihovog autocentra „Dule“ za tehnički pregled vozila, što meštanima ovog dela sela, kako tvrdi Đorđević, stvara velike probleme.
-Sve se dogodilo u prepodnevnim časovima, negde oko 10-11. Na početku naše ulice postavljen je znak o zabrani prolaza kamionima težim od 3,5 tone. Uprkos tome, oni svakodnevno ovuda cirkulišu. Tog dana sam video da je jedan veliki kamion došao na tehnički pregled u autocentar „Dule“. Pozvao sam saobraćajnu policiju, i u nameri, da se i sami uvere na licu mesta u prijave koje im upućujemo povodom ovog problema, svoj automobil parkirao ispred dvorišta, tako da mogu da prođu ostala vozila, ali ne i kamion – objašnjava Đorđević i nastavlja:
-Tada su mi gazda Dule i njegov sin prišli i počeli da me vređaju i maltretiraju. Pošto je ključ bio u vozilu, ubacili su moj auto u moje dvorište. Potom sam stao na ulicu da sprečim odlazak kamiona dok ne dođe saobraćajna policija. I onda su počeli da me biju, naočigled majke i jedanaestogodišnjeg sina koji su istrčali iz kuće kada su čuli buku. Došla je i policija, Duletu je oduzeto oružje i podneta je krivična prijava protiv njih – tvrdi Đorđević.

U smederevskoj policiji za naš portal potvrđeno je da su povodom ovog događaja policajci reagovali, da je podneta krivična prijava, kao i da je ceo slučaj sada u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva.
Prošlonedeljni incident, svedoči Đorđević, kulminacija je višegodišnjih nesuglasica koje on i ostali građani imaju sa Perovićima, vlasnicima objekta za tehnički pregled vozila, u koji svakodnevno dolaze i teški kamioni, iako je u ulici 4. Nova u Radincu zabranjen njihov prolaz.
-Kada je objekat napravljen, pre 4-5 godina, nasipali su deo pored ulice, zbog lakšeg ulaza vozila. Tom prilikom zatrpali su šanac kojim su oticale atmosferske vode i od tada svaki put prilikom padavina ili otapanja snega deo ulice je poplavljen. Ali ne samo put, već se voda sliva i u moje dvorište, plavi mi podrum, i to je stvarno neizdrživo – kaže Đorđević.

Navodi i da su meštani svojevremeno potpisivali peticiju ukazujući na ovaj problem, kao i da nema nadležne službe i inspekcije u gradu, kojoj se dopisima nije obraćao. I naš portal je, prošle godine, takođe objavio tekst o ovom problemu.
-Ne dešava se ništa iako je reagovala saobraćajna inspekcije. Kažu ima građevinsku dozvolu, a ja se pitam kako je dobio, kada taj objekat ugrožava javnu i imovinu drugih. Ističem javno da zaista nemam ništa protiv toga da autocentar radi, ali imam prava da štitim svoju imovinu. Jedino što smo izdejstvovali je da na ulazu u ulicu bude postavljen znak zabrane za prolazak velikim kamionima, jer nam je ulica uništena, ali ni to se ne poštuje – objašnjava Đorđević.
Znak je postavljen nakon što je u martu prošle godine Saobraćajnoj policiji prosleđena peticija sa zahtevom da se reaguje zbog ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, a posebno pešaka, u ulici 4. Nova u Radincu.
-Ugrožavanje bezbednosti pešaka u pomenutoj ulici nastaje nakon što kamioni nosivosti od preko 20 tona obave tehnički pregled u autocentru „Dule“ i umesto da iz njega izađu istim putem kojim su i ušli, kroz Carigradsku ulicu, oni izlaze kroz ulicu 4. Nova i tako se uključuju u Carigradsku. Ulica 4. Nova je veoma uska i nije asfaltirana, niti je predviđena za prelazak kamiona nosivosti preko 20 tona, na taj način ti kamioni ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju, a posebno pešake i decu koja idu ili se vraćaju iz škole – navedeno je, između ostalog, u dopisu meštana prosleđenom uz peticiju.
I ranije je, u decembru 2017-te godine, nakon što je saobraćajna inspekcija izašla na teren, doneto rešenje kojim je naloženo JKP „Parking servis“ da sanira ovaj kolovoz i „uredi i izgradi sistem za odvodnjavanje za potrebe kontrolisanog prikupljanja i odvođenja kišnog oticaja sa kolovoza ulice“, ali to do sada nije urađeno.
-Tu se pojavio još jedan problem. Zemljište na kojem je ulica u katastru je zavedeno kao privatno vlasništvo, pa zbog toga, kažu, javno preduzeće ne može da izvodi nikakve radove. Uspeo sam da dođem do žene koja je upisana ko vlasnik, ona je pristala na promenu i rešenje problema, ali nadležni iz grada ne žele da daju logističku i finansijsku podršku da se ta stvar okonča. A stanje ulice je sve gore – objašnjava Đorđević.

Đorđević navodi da se on i ostali građani koji žive u ovoj ulici nadaju da će se sve nadležne službe u gradu uključiti u rešavanje ovog problema, i da se slični incidenti u kojima dolazi do fizičkog obračuna zbog nepoštovanja zakonskih propisa, neće više nikad dogoditi.

J.V.

One thought on “RADINAC: PREBIJANJE EPILOG DUGOGODIŠNJIH NESUGLASICA

  • 14. februara 2019. at 08:54
    Permalink

    Strašno ali istinito da niko od nadleznih vec dve godine nece da stane teroru koji mi žitelji ulice 4 Nove proživljavamo od pomenutih u tekstu. Valjda će konačno neko da krene u rešavanju problema

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *