CZK: „KAD NARANDŽA U SLANCE DOĐE“

Domaći film „Kad narandža u Slance dođe“, inspirisan istorijskim događajem, ostvarenje koje tematizuje sudbine protagonista tokom Prvog svetskog rata, biće, u susret predstojećem Danu državnosti, prikazan u bioskopu Centra za kulturu Smederevo u sredu, 13. februara sa početkom u 20 sati, najavljuju organizatori.

-Radnja filma vezana je za selo Slanci kraj Beograda i prati događaje s početka 20. veka. Akteri su momak i devojka čiju idilu prekida Prvi svetski rat. Pod uticajem vremena koje je proteklo u ratu,  otac devojke rešava da je uda… Ideja za film rađen po scenariju Milana Gobeljića, a u režiji Roberta Petrovića, potekla je od istorijskog podatka koji govori o tome da je  jedan od meštana sela Slanci 1918. godine bio među prvim konjanicima Dunavske divizije koji su ušli u oslobođeni Beograd – navodi se u najavi ove projekcije.

Kako saopštavaju članovi autorske ekipe, film je protkan duhom „običnih“ ljudi, potkovan tradicijom, a slikan onim što Srbi imaju najviše, čistotom srca“. Publiku očekuje film o prijateljstvu i ljubavi, ratu i miru, naivnosti i nevinosti, iz vremena kada se pravila razlika između obraza i đona. Ekipa filma ovim delom odala je počast precima i borcima, kako učesnicima proboja Solunskog fronta, tako i ostalima koji su se borili za Otadžbinu

Organizatori ističu da je ulaz slobodan i najavljuju da će se posle projekcije publici predstaviti članovi filmske ekipe.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *