JAVNI POZIV: TRAJNO REŠENJE ZA INTERNO RASELJENA LICA

UG Inicijativa za razvoj i saradnju, Komesarijat za izbeglice Republike Srbije i predstavnici četiri partnerske lokalne samouprave – Smedereva, Smederevske Planke, Velike Plane i Kovina, predstavili su javnosti projekat „Trajna rešenje za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo“, koji iznosom od oko 70 miliona dinara finansira Evropska Unija preko svoje Delegacije u Srbiji.
Projekat podrzumeva pomoć u različitim vidovima za ukupno 48 najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri lokalne samouprave. Javni poziv za dodelu pomoći otvoren je do 4. marta, nakon čega će, prema najavama, biti formirane komisije koje će odlučivati po jasno utvrđenim procedurama i kriterijumima.
Potencijalnim korisnicima su na raspolaganju tri vida pomoći. Prvo, za njih 13 biće obezbeđena kupovina seoske kuće sa okućnicom, maksimalne pojedinačne vrednosti 9.500 evra, a uz to će biti obezbeđen i grant za eventualnu adaptaciju i sanaciju objekta ili kupovinu bele tehnike, kako bi se porodicama obezbedili normalni uslovi za život. Projekat podrazumeva i dodelu 35 paketa građevinskog materijala pojedinačne vrednosti 4.500 evra, kao i pomoć lokalnih samouprava i projektnog tima korisnicima da sredstva iskoriste na najbolji mogući način. Treći vid pomoći za koju mogu da konkurišu interno raseljena lica podrazumeva ekonomsko osnaživanje, a u planu je dodela 40 paketa pojedinačne vrednosti 1.800 evra, u okviru kojih će korisnici dobiti mentorsku podršku, ali i opremu i materijale, neophodne za započinanje i razvoj sopstvenog biznisa.
-Ovaj projekat od ostalih suštinski odvaja to što ima regionalni pristup, što znači da se pet partnera, uz Komesarijat za izbeglice, udružilo da reše problem na jednoj određenoj teritoriji. Ovde nemamo kvote po lokalnim samoupravama, već odgovor na potrebe najugroženijih korisnika do kojih dođemo na ovoj teritoriji. Cilj je da prikažemo da su ovakvi pristupi mogući. Osim poboljšanju životnih uslova krajnjih korisnika, ovaj projekat doprinosi unapređenju i implementaciji akcionih polanova lokalnih samouprava, koji mogu na ovaj način da se promovišu i unaprede, mogu da dovedu do novih korisnika ili novih usluga – rekao je Igor Kojčić, menadžer projekta.
Smederevo će, kako je navedeno, osim akontacione pomoći od 6 miliona dinara, koji će biti vraćeni u budžet grada nakon okončanja projekta, u realizaciji partnerskim samoupravama pružiti i kadrosvku logistiku. To je razumljivo, naveli su učesnici, s obzirom na to da je naš grad svojevremeno imao najveći izbeglički kamp u Evropi, ali je problem izbeglih i raseljenih uspešno rešio zahvaljujući sličnim projektima.
-Politika Komesarijata za izbeglice nije bila da raseljavamo stanovnike kampova, već da ih useljavamo. To je podrazumevalo da se pokrenu neke procedure, da se nabavi mnogo para, a da nabavite pare možete samo ako imate ozbiljne partnere. Sve se to zahuktalo 2008. godine kada su počeli da se izrađuju lokalni akcioni planovi. Ideja je da Komesarijat u sadejstvu sa lokalnim samoupravama partnerski radi, na zadovoljstvo naših korisnika – rekao je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za prihvat, zbrinjavanje, povratak i integraciju izbeglica.
Predstavnici grada Smedereva i opština Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin, pozivaju potencijalne korisnike da se prijave za dodelu pomoći, uz napomenu da su sve informacije dostupne na zvaničnim sajtovima lokalnih samouprava, na oglasnim tablama, kao i da se svu potrebnu pomoć raseljeni mogu da dobiju i kod lokalnih poverenika za izbeglice i migracije.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *