GRADSKI PARLAMENT UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA

Tokom prošle nedelje u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Smederevu održana je četvrta sednica Gradskog parlamenta učenika osnovnih škola. Na dnevnom redu je bilo nekoliko tačaka, koje se, kako je obrazložio koordinator rada, nastavnik geografije OŠ „Dr Jovan Cvijić“ Boris Zdravković, tiču aktuelnih problema sa kojima se osnovnoškolci u svim smederevskim školama suočavaju.

Pre svega, predstavnici učenika upoznati su sa novim prostorom škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i objektom u koji je smeštena nakon preseljenja, kao i problemima i poteškoćama u vezi sa adaptacijom na novo okruženje škole. Kao najaktuelnija određena je tema ocenjivanja i opterećenosti učenika, s obzirom na to da je završeno prvo polugodište, pa će na osnovu razmenjenih iskustava učenici preneti jedni drugima primere dobre prakse u ovoj oblasti. Na sednici je iniciran dogovor za posetu Narodnoj Skupštini Republike Srbije, koja treba da se organizuje u narednom periodu. Razmatrana je i mogućnost humanitarnog rada Gradskog parlamenta učenika, uz dogovor da se ispitaju problemi ove vrste u pojedinim školama, uz naknadne predloge i mogućnosti pružanja određene vrste pomoći.

Direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Vesna Mladenović je poželela dobrodošlicu gostima škole i ukazala na to da su sada u prilici da ih ugoste na novoj adresi. Podsetila je prisutne da je Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ ima 150 godina dugu obrazovnu praksu, kao i da se škola od 3. septembra 2018. godine nalazi na adresi 17. oktobra 40. Ta zgrada je u prošlosti i bila zgrada koja je pripadala tadašnjim „Zmajevcima“. Godine 1985. škola je preseljena u novi objekat u 16. oktobra, ali je početkom školske 2018/19. vraćena na ovu adresu. Navela je da se škola još uvek „ustrojava“, ali da je sve prilično dobro organizovano i da se sve odvija po planu. Učenici, nastavnici i svi zaposleni se adaptiraju na novi objekat, okruženje i uslove rada.

-Pozivamo sve buduće „Zmajevce“, buduće đake – prvake, njihove roditelje i sve one koji vole ovu školu da budu naši gosti, da obiđu školu, neposredno se upoznaju sa uslovima, organizacijom i načinom rada. Svaka škola ima svoje specifičnosti i prednosti, a naša škola je poznata po tome što se kod nas uči „u školi“ – ne posle škole, da je u fokusu učenik i njegov napredak, a ne ocena, kao i to da podstiče razvijanje kolektivnog duha, osećaja  pripadnosti i drugarstva. Škola je otvorena uvek, za svaku vrstu razgovora, saveta i razmene iskustava – navode u ovoj školi.

SDN

 

One thought on “GRADSKI PARLAMENT UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA

  • 5. februara 2019. at 05:46
    Permalink

    Zašto bi deca koja idu u osnovnu školu, išla u Skupštinu RS? Ne uče državno uredjenje a ni ne glasaju. Idu deca III i IV godine srednjih škola. Neka im pokažu slike ako baš hoće nešto da postignu (a zna se) a decu neka odvedu u napr. Lazarevu pećinu …

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *