УГЉЕША МИЛИЋ ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ

Добитник Светосавске повеље града Смедерева за 2018-ту годину је Угљеша Милић, а Награда за стваралаштво младих отишла је у руке студената Емилије Ђорђевић, Софије Ђурић, Александра Ракића, Јоване Симић и Милице Ивковић.
Угљеша Милић је инжењер електротехнике, рођен 1988. године у Смедереву, где је завршио основну и средњу школу, а потом уписао Електротехнички факултет у Београду. Школовање и усавршавање је наставио у Браселони, где је уписао докторске студије на престижном Универзитету техничких наука. У својо 29-ој години завршио је свој научно истраживачки рад и успешно одбранио своју докторску тезу у новембру 2017-те године у Барселони, пред комисијом светски признатих стручњака из ИТ области. По повратку из Шпаније одлучио је да своју каријеру настави у Србиј, прво ангажовањем у једној београдској фирми, а отворио је и сопствену компанију у нашем граду. Иначе, Угљеша је био активан у истраживачкој станици „Петница“, а 2007. године, по завршетку Гимназије проглашен је ђаком генерације, када је добио и Награду за стваралаштво младих.
-Хвала свима вама што сте одлучили као оправдано и згодно да доделите свима нама ову награду, мени такође, али и свим овим младим ученицима, можда ће неко од њих сутра да добије исту ову награду. Ја бих се лично захвалио, на првом месту својој породици, они су заиста били велика подршка, а мислим да је ово и прилика, с обзиром да се обележава дан Светог Саве, да се захвалим свим својим учитељима који су ме пратили кроз цело моје школовање и досадашњи живот, својој учитељици Аници Вујисић и свим осталим наставницима и разредним старешинама из ОШ „Димитрије Давидовић“, свим својим професорима и разредним старешинама из смедеревске Гимназије, свим својим професорима касније на Електротехничком факултету, на Техничком универзитету у Барселони, без свих њих ми не бисмо можда били сада овде и дугујемо им једно велико хвала – истакао је приликом обраћања Угљеша Милић.
Традиционалну беседу ове године одржао је Горан Ђорђевић, директор фестивала „Смедеревска песничка јесен“ и члан Извршног одбора Удружења књижевника Србије. У говору се осврнуо на значај Светог Саве на утемељењу Српске православне цркве, истакавши да ни паљење његових моштију на Врачару није могло да спречи ширење духа светосавља, не само у Србији, него и широм света у православним заједницама и местима у којима Срби живе.
-Светосавски плато на Врачару је највиши духовни врх Србије, велики велелепни храм Светог Саве, Народна библиотека и споменик вожду Карађорђу, који је после векова ропства подигао српски народ, представљају свето тројство српске духовности, просвећености и слободарства – истакао је Ђорђевић.
У културно уметничком програму учествовали су Земунски камерни оркестар, Црквени хор Слога и ученици ОШ Илија Милосављевић Коларац у Коларима, која је била домаћин овогодишњих Светосавских свечаности.

Ј.В.

фото: facebook

 

Comments are closed.