UGLJEŠA MILIĆ DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELJE

Dobitnik Svetosavske povelje grada Smedereva za 2018-tu godinu je Uglješa Milić, a Nagrada za stvaralaštvo mladih otišla je u ruke studenata Emilije Đorđević, Sofije Đurić, Aleksandra Rakića, Jovane Simić i Milice Ivković.
Uglješa Milić je inženjer elektrotehnike, rođen 1988. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju školu, a potom upisao Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Školovanje i usavršavanje je nastavio u Braseloni, gde je upisao doktorske studije na prestižnom Univerzitetu tehničkih nauka. U svojo 29-oj godini završio je svoj naučno istraživački rad i uspešno odbranio svoju doktorsku tezu u novembru 2017-te godine u Barseloni, pred komisijom svetski priznatih stručnjaka iz IT oblasti. Po povratku iz Španije odlučio je da svoju karijeru nastavi u Srbij, prvo angažovanjem u jednoj beogradskoj firmi, a otvorio je i sopstvenu kompaniju u našem gradu. Inače, Uglješa je bio aktivan u istraživačkoj stanici „Petnica“, a 2007. godine, po završetku Gimnazije proglašen je đakom generacije, kada je dobio i Nagradu za stvaralaštvo mladih.
-Hvala svima vama što ste odlučili kao opravdano i zgodno da dodelite svima nama ovu nagradu, meni takođe, ali i svim ovim mladim učenicima, možda će neko od njih sutra da dobije istu ovu nagradu. Ja bih se lično zahvalio, na prvom mestu svojoj porodici, oni su zaista bili velika podrška, a mislim da je ovo i prilika, s obzirom da se obeležava dan Svetog Save, da se zahvalim svim svojim učiteljima koji su me pratili kroz celo moje školovanje i dosadašnji život, svojoj učiteljici Anici Vujisić i svim ostalim nastavnicima i razrednim starešinama iz OŠ „Dimitrije Davidović“, svim svojim profesorima i razrednim starešinama iz smederevske Gimnazije, svim svojim profesorima kasnije na Elektrotehničkom fakultetu, na Tehničkom univerzitetu u Barseloni, bez svih njih mi ne bismo možda bili sada ovde i dugujemo im jedno veliko hvala – istakao je prilikom obraćanja Uglješa Milić.
Tradicionalnu besedu ove godine održao je Goran Đorđević, direktor festivala „Smederevska pesnička jesen“ i član Izvršnog odbora Udruženja književnika Srbije. U govoru se osvrnuo na značaj Svetog Save na utemeljenju Srpske pravoslavne crkve, istakavši da ni paljenje njegovih moštiju na Vračaru nije moglo da spreči širenje duha svetosavlja, ne samo u Srbiji, nego i širom sveta u pravoslavnim zajednicama i mestima u kojima Srbi žive.
-Svetosavski plato na Vračaru je najviši duhovni vrh Srbije, veliki velelepni hram Svetog Save, Narodna biblioteka i spomenik voždu Karađorđu, koji je posle vekova ropstva podigao srpski narod, predstavljaju sveto trojstvo srpske duhovnosti, prosvećenosti i slobodarstva – istakao je Đorđević.
U kulturno umetničkom programu učestvovali su Zemunski kamerni orkestar, Crkveni hor Sloga i učenici OŠ Ilija Milosavljević Kolarac u Kolarima, koja je bila domaćin ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti.

J.V.

foto: facebook

2 thoughts on “UGLJEŠA MILIĆ DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELJE

 • 5. februara 2019. at 16:51
  Permalink

  Moje iskrene cestitke na zasluzenom velikom priznjanju!!

  Reply
 • 28. januara 2019. at 22:17
  Permalink

  „Samo“ jedna Svetosavska povelja?
  Ne, nije kritika nego pohvala. Nekada su se delile „šakom i kapom“ i po mom mišljenju bez jasnih kriterijuma. Dobijali su mnogi ovo priznanje, po mom mišljenju nezasluženo, tako da je vremenom obezvređena. Čestitke ovom uspešnom momku, sada je red da nešto uradi za svoj grad i zasluži, u budućnosti, još neko vredno priznanje.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *