SPC – OSAM VEKOVA ISTORIJE U SLICI I REČI

U okviru obeležavanja tridesetih Svetosavskih svečanosti  u Istorijskom arhivu je organizovano predstavljanje knjige „Srpska Pravoslavna Crkva- Osam vekova istorije u slici i reči“ . Knjigu su predstavili autori dr Boris Stojkovski i koautor Srđan Ercegan. Ova monografija predstavlja monumentalni pregled osamstogodišnjeg hoda najstarije institucije u našem društvu, od kako se Sveti Sava izborio za njenu samostalnost 1219. godine. Ilustrovani pregled istorije Srpske pravoslavne crkve donosi dragocene eksponate iz najvrednijih riznica, životopise svih predstojatelja (arhiepiskopa i patrijaraha) Srpske crkve od Svetog Save do Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, kao i raznovrsne podatke i zanimljivosti iz žitija letopisa i povelja.

„Monografija je pregled kontinuiteta osmovekovnog trajanja SPC na svim geografskim prostorima na kojima je Srpska pravoslavna crkva vršila svoju misiju, od srednjovekovne začete u staroj Srbiji, preko Beogradske i Karlovačke mitropolije, do bosanskog episkopata i predstavnika crnogorske teokratije“ objašnjeno je u predsatvljanju dela na stranici izdavača. Monografija sadrži i više od 400 fotografija visokog kvaliteta, dela renomiranih i nagrađivanih autora, koje dočaravaju najviše domete kulturnih dostignuća i srpske crkvene umetnosti.

Stručni autori, među kojima je i dr Valentina Vuković, i njihovi saradnici, istražili su obilje istorijske građe, kao i bogatu literaturu na srpskom i brojnim stranim jezicima, kako bi se jezgrovito, ali i naučno relevantno i pouzdano, prikazalo bogatstvo istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve.

SDN

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *