ORGANIZATORI: BOGAT PROGRAM SVETOSAVSKIH SVEČANOSTI

Organizacioni odbor ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti uputio je sa konferencije za novinare još jedan poziv sugrađanima da prisustvuju programima u čast najvećeg srpskog prosvetitelja, koje su pripremili grad Smederevo i ustanove kulture.
-Odlučili smo se da na ovaj način javnosti predočimo program, želimo da napor i trud ustanova kulture i naših škola uložen da se napravi primeren program predstavimo široj javnosti našeg grada. Svetosavske svečanosti jesu počele juče, ali će i svaka škola ponaosob, učenici, nastavnici i roditelji, obeležiti Svetog Savu – kaže Branče Stojanović, predsednik Organizacionog odbora Svetosavskih svečanosti.
Naglašeno je još jednom da je ulaz za sve sadržaje slobodan i da svi zainteresovani građani mogu da isprate bogatu ovogodišnju ponudu.
-Centralna, svečana akademija, biće održana u petak, 25. januara u Centru za kulturu, a ovogodišnji besednik biće Goran Đorđević, direktor festivala Smederevska pesnička jesen i od skoro član Izvršnog odbora Udruženja književnika Srbije. Tradicionalno, na akademiji će biti uručene Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih – rekao je Stojanović.
Kada je reč o predlozima za dodelu ovog važnog gradskog priznanja, nema ih mnogo, podvukao je Stojanović, ali je, kaže, uveren, da će i ove godine ono otići u prave ruke.
-Lično nisam zadovoljan brojem predloga, on je mali. Ne znam koji je razlog, bilo je ljudi koji su lično dolazili i raspitivali se, ali predlozi nisu stigli. Ipak, siguran sam da su pristigli predlozi kvalitetni i da će komisija izabrati kvalitetan predlog – istakao je Stojanović.
Navedeno je da će, nakon obnavljanja tradicije prošle godine, i ovog januara biti održan Svetosavski bal prosvetnih radnika.
Škola domaćin ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti je OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ iz Kolara, a kolač će, u crkvi Svetog Đorđa u nedelju, 27. januara, biti predat domaćinu za narednu godinu – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Smedereva. Iz škole u Kolarima potvrđuju da će celokupna priredba koju njihovi učenici pripremaju povodom obeležavanja dana Svetog Save biti izvedena u ponedeljak, 28. januara, u koncertnoj sali smederevskog Centra za kulturu.
Podsećamo da su, osim osnovnih i srednjih škola, programe Svetosavskih svečanosti, koji će se odvijati do kraja nedelje, pripremili Muzej, Narodna biblioteka, Istorijski arhiv i Centar za kulturu.

SDN

One thought on “ORGANIZATORI: BOGAT PROGRAM SVETOSAVSKIH SVEČANOSTI

  • 22. januara 2019. at 22:01
    Permalink

    Branče i Svetosavlje,… besednik Goran Đorđević ?! To su oni iz partije koja nas je učila da kad na ulici vidimo sveštenika kažemo drugu: „Predajem ti baksuza“ i iz koje su pojedini jahali popove. Sad svi veliki Svetosavci 🙁

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *