NEDELJA SVETOSAVSKIH SVEČANOSTI

Grad Smederevo i ustanove kulture i ove godine pripremili su prigodne programe Svetosavskih svečanosti, kojima će biti obeleženi školska slava i jedan od najvećih praznika SPC – Sveti Sava, najavljuju organizatori.
Već u ponedeljak, 21. januara, od 12 časova, na pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo, biće otvorena izložba knjiga pod nazivom „Sveti Sava je naša večita priča, nikad do kraja ispričana ni završena“, a izložena dela koja se bave temom života i rada ovog prosvetitelja, moći će da vide i posetioci dečijeg odeljenja, odeljenja stručne i zavičajne knjige, kao i bibliotečkih ogranaka u seoskim mesnim zajednicama. U smederevskom Muzeju u 17 časova biće otvorena izložba fotografija „I ovo je Srbija“ autora Zorana Cvetkovića, dok je u galeriji Centra za kulturu u 18 časova zakazano otvaranje izložbe ikona autora Nemanje Nedeljkovića.
U utorak, 22. januara, u OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ u Kolarima, u 12 časova, biće otvorena izložba „Smederevski kraj u prvom svetskom ratu“, dok je za 18 časova u Istorijskom arhivu zakazano predstavljanje knjige „Srpska pravoslavna crkva. Osam vekova istorije u slici i reči“, autora Borisa Stojkovskog i Srđana Ercega, koji će prisustvovati ovom događaju.

U sredu, 22. januara, u smederevskom Centru za kulturu, od 12 časova, biće održana smotra „Slavski kolač“, tokom koje će biti izloženi slavski kolači smederevskih žena. Istog dana od 18 časova u Narodnoj biblioteci u okviru književnog susreta biće predstavljena knjiga „Bluz na Dunavu“ zavičajnog autora Milana Todorovića. U Centru za kulturu, sat kasnije, predavanje „Hrišćanstvo i film“ održaće dr Vladimir Kolarić, dramaturg i teoretičar umetnosti i kulture.
U četvrtak, 23. januara, u Narodnoj biblioteci, od 18 časova, biće dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima šestog Svetosavskog literarnog konkursa.
Od 21. do 26. januara na dečijem odeljenju Narodne biblioteke, svakodnevno će biti organizovan multimedijalni program – projekcija: Manastir Hilandar.

Svečana Svetosavska akademija zakazana je za petak, 25. januar, za 19 časova u smederevskom Centru za kulturu, kada će biti dodeljene ovogodišnja Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih.
U subotu, 26. januar, u gradskoj kafani „Grand“ biće održan Svetosavski bal, dok će primopredaja slavskog kolača biti obavljena u nedelju, 27. januara, tokom Svetosavske liturgije u crkvi Svetog Đorđa.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *