IZLOŽBA U KOLARIMA: SMEDEREVO U PRVOM SVETSKOM RATU

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Muzej u Smederevu, u saradnji sa OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ u Kolarima, priređuje izložbu „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918“.

-Ova izložba je deo istoimenog projekta Muzeja u Smederevu kojom obeležavamo stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Autor projekta je Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar Muzeja u Smederevu. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grad Smederevo. Noseći aspekt ovog projekta jeste izdavanje monografije „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918“, autora Miroslava P. Lazić, inače prve istoriografske sinteze na temu zavičajne istorije Prvog svetskog rata. Pomenuta knjiga biće uskoro predstavljena publici u februaru ove godine – navode organizatori.

Dodaju da se projekat realizuje u godini kada se obeležava 100-godišnjica završetka Prvog svetskog rata, koji je iz osnova promenio Smederevo i okolinu.

-Rat je odneo mnogo žrtava, a Smederevo je, pored Beograda i Šapca, bilo jedan od gradova koji je pretrpeo najveća razaranja. Zbog ovoga, kao i zbog čitavog niza drugih veoma važnih događaja i procesa koji su se dešavali tokom rata (skrajnuti i donekle zaboravljeni Smederevski boj 1914. godine, Razaranje grada i okolnih sela 1915. godine, stradanje pod trogodišnjom okupacijom…) važno je da su Smederevo i smederevski kraj dobili istoriografsku sintezu zasnovanu na dosadašnjoj literaturi dopunjenoj rezultatima višegodišnjih naučnih istraživanja arhivske, muzeološke i druge izvorne građe, kao i do sada nepoznate strane i domaće literature – objašnjavaju u smederevskom muzeju i dodaju:

-Osim monografije, priređivanjem prateće istoimene izložbe u odabranim selima na teritoriji Grada Smedereva, želimo da popularišemo temu Prvog svetskog rata na jasan, koncizan i vizuelo dopadljiv način utemeljen na činjenicama. Ova izložba seu najvećoj meri oslanja na projekat Muzeja u Smederevu iz 2014. godine „Smederevo u Velikom ratu“, autora Miroslava P. Lazića i Marka Stefanovića, istoričara iz Smedereva. Novina je u tome što izložbu iz 2014. godine prati novi štampani trolist sa osnovnim informacijama o Smederevu i smederevskom kraju tokom Prvog svetskog rata, sa osvrtima na najvažnije događaje i procese koji su se dešavali tokom rata kako u Smederevu, tako i u okolnim selima.

Osim toga, kažu u smederevskom muzeju, osnovna namera izložbi jeste da podstakne različite zainteresovane grupe iz okolnih sela smederevskog kraja da proširuju svoja znanja o temama Velikog rata iz domena zavičajne istorije i čuvaju materijalnu baštinu i sećanja na Prvi svetski rat u svom kraju.

Prva u nizu izložbi održana je u Domu kulture Lugavčina od 25. decembra 2018. do 14. januara 2019. godine.  U okviru projekta biće održani javni časovi, kao i radionice u školama u selima gde se predstavlja izložba. Cilj je, kažu organizatori, da obuhvate što veći broj učenika seoskih škola, kojima žele da ukažu na značaj Prvog svetskog rata u zavičajnoj istoriji.

Izložba će biti otvorena u utorak 22. januara 2019. godine u 12 časova u OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ u Kolarima.

SDN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *