ИЗЛОЖБА У КОЛАРИМА: СМЕДЕРЕВО У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, Музеј у Смедереву, у сарадњи са ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима, приређује изложбу „Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914–1918“.

-Ова изложба је део истоименог пројекта Музеја у Смедереву којом обележавамо стогодишњицу завршетка Првог светског рата. Аутор пројекта је Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву. Пројекат је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Град Смедерево. Носећи аспект овог пројекта јесте издавање монографије „Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914–1918“, аутора Мирослава П. Лазић, иначе прве историографске синтезе на тему завичајне историје Првог светског рата. Поменута књига биће ускоро представљена публици у фебруару ове године – наводе организатори.

Додају да се пројекат реализује у години када се обележава 100-годишњица завршетка Првог светског рата, који је из основа променио Смедерево и околину.

-Рат је однео много жртава, а Смедерево је, поред Београда и Шапца, било један од градова који је претрпео највећа разарања. Због овога, као и због читавог низа других веома важних догађаја и процеса који су се дешавали током рата (скрајнути и донекле заборављени Смедеревски бој 1914. године, Разарање града и околних села 1915. године, страдање под трогодишњом окупацијом…) важно је да су Смедерево и смедеревски крај добили историографску синтезу засновану на досадашњој литератури допуњеној резултатима вишегодишњих научних истраживања архивске, музеолошке и друге изворне грађе, као и до сада непознате стране и домаће литературе – објашњавају у смедеревском музеју и додају:

-Осим монографије, приређивањем пратеће истоимене изложбе у одабраним селима на територији Града Смедерева, желимо да популаришемо тему Првог светског рата на јасан, концизан и визуело допадљив начин утемељен на чињеницама. Ова изложба сеу највећој мери ослања на пројекат Музеја у Смедереву из 2014. године „Смедерево у Великом рату“, аутора Мирослава П. Лазића и Марка Стефановића, историчара из Смедерева. Новина је у томе што изложбу из 2014. године прати нови штампани тролист са основним информацијама о Смедереву и смедеревском крају током Првог светског рата, са освртима на најважније догађаје и процесе који су се дешавали током рата како у Смедереву, тако и у околним селима.

Осим тога, кажу у смедеревском музеју, основна намера изложби јесте да подстакне различите заинтересоване групе из околних села смедеревског краја да проширују своја знања о темама Великог рата из домена завичајне историје и чувају материјалну баштину и сећања на Први светски рат у свом крају.

Прва у низу изложби одржана је у Дому културе Лугавчина од 25. децембра 2018. до 14. јануара 2019. године.  У оквиру пројекта биће одржани јавни часови, као и радионице у школама у селима где се представља изложба. Циљ је, кажу организатори, да обухвате што већи број ученика сеоских школа, којима желе да укажу на значај Првог светског рата у завичајној историји.

Изложба ће бити отворена у уторак 22. јануара 2019. године у 12 часова у ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у Коларима.

СДН

 

Comments are closed.