GRADONAČELNICIN SUDSKI FIJASKO – GRAD IZGUBIO SPOR PROTIV TV SMEDEREVO

Grad Smederevo je izgubio sudski proces protiv Televizije Smederevo pošto je Privredni sud u Požarevcu odbio tužbeni zahtev kojim je traženo da ovaj medij vrati 2 miliona dinara dobijenih na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja za 2017. godinu.
U obrazloženju presude, između ostalog, navodi se da neizvršenje projekta u celini nije posledica krivice TV Smederevo, već grada Smedereva, koji nije omogućio tuženom ispunjenje ugovorne obaveze informisanja javnosti prema odobrenom projektu. Obrazloženjem je konstatovano da obaveza grada nije bila samo da mediju prenese sredstva neophodna za realizaciju projekta, već i da mu svojim aktivnostima omogući da ispuni svoju ugovornu obavezu, tako što će mu na svaki način pružiti informacije neophodne za pravljenje informativnog programa. Uz to je navedeno da se iz izvedenih dokaza „ne može utvrditi postojanje nijednog razloga koji su onemogućili tuženog da ispuni svoju obavezu, a za koje on snosi krivicu“.
-Saglasno odredbi člana 122. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima, sud nalazi da tuženi nije bio dužan da ispuni u celosti svoju obavezu kada tužilac u celosti nije ispunio svoju, a posebno kada ga je svojim radnjama ometao u tome – navodi se između ostalog u obrazloženju presude.
-Ovo je tek prvostepena presuda, očekujemo da će se grad žaliti, što je u maniru dosadašnjeg ophođenja gradonačelnice Jasne Avramović prema TV Smederevo. Ako znamo da je Avramovićeva pred Višim sudom u Smederevu u dva navrata osuđivana za korupciju, o čemu smo izveštavali, kao i o njenim kasnijim aferama, onda i ne treba da čudi njena istrajnost u nameri da ne birajući sredstva vrši pritisak na medije, iako znamo da, i predsednik Republike Vučić, i Vlada Republike Srbije, ulažu velike napore kako bi sa radnom grupom za izradu medijske strategije došli do što kvalitetnijeg rešenja za što veću slobodu medija i njihovu što kvalitetniju poziciju u društvu. Ne zabrinjava nas postupak gradonačelnice, za koju verujemo da je politička prošlost i da nema nikakvu političku budućnost, jer prosto ne razume društvene promene koje se dešavaju oko nje. Po okončanju procesa i pravosnažnosti presude, javnost ćemo obavestiti o načinu i metodama kojim je Avramovićeva vršila opstrukciju rada našeg medija, ometala nas u tehničkom i tehnološkom razvoju, i u najvažnijem delu, zakonom definisanom, informisanju građana – rekao je za naš potral direktor i glavni urednik Jovica Šešlak.
Podsećamo da je TV Smederevo do februara 2016-te godine bilo javno preduzeće, kada je privatizovano po Zakonu o informisanju i Uredbi Vlade Republike Srbije. Kako se gradonačelnici Jasni Avramović nije dopala struktura novog vlasništva, pošto je ovaj medij pripao dugogodišnjim i priznatim medijskim radnicima, učinila je sve da onemogući, ne samo rad, nego i postojanje TV Smederevo. Tužba, prva i jedina ovakve vrste u Srbiji, navodi direktor Šešlak, bila je samo jedan od načina da svoj cilj ostvari, u čemu, kaže on, na zadovoljstvo naše medijske kuće sa višedecenijskom tradicijom, ali i mnogih sugrađana koji žele da imaju svoj lokalni medij, nije uspela.

J. Vasiljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *