ePodunavlje: KOLIKO SE MOĆAN OSEĆAO: Svinja pretio vlasnicima menjačnica?

Tajkunčić iz Smederevske Palanke Zvonko Stojković, u narodu poznatiji pod nadimkom Svinja, zajedno sa ortakom, tokom 2010. i 2011. godine, lično i preko posrednika, pretio je vlasnicima menjačnica u ovom gradu. Kurs valuta morali su da drže na nivou koji je bio neprihvatljiv građanima, kako bi novac menjali samo kod Svinje, kažu naši sagovornici.

– Tražili su da kurs u svim menjačnicama bude 20 para skuplji u prodaji i isto toliko jeftiniji u otkupu deviza. Pretili su da će ih sve zatvoriti. Pretnju prema menjačima su i ispunili u martu 2011. godine, hapšenjem najozbiljnije konkurencije, samo zato što nisu hteli da se povinuju ucenama, kažu naši sagovornici.

Jedan vlasnik menjačnice, dodaju, uhapšen je samo zato što u trenutku hapšenja nije imao nalog „putujućeg menjača“. To je prekršajni prestup za koji je predviđena kazna Narodne Banke Srbije od 17.000 dinara, a ne delo za krivičnu prijavu, hapšenje, zadržavanje i oduzimanje novca.

– Na taj način, uz podršku onih koji su to mogli da rade za vreme bivše vlasti, ulili su strah u kosti svim menjačima u Smederevskoj Palanci. Do dana današnjeg, svi imaju diktirani kurs sa njihove strane, što se može utvrditi prostim obilaskom menjačnica u ovom gradu. Na izlozima su kursevi javno istaknuti, kažu naši sagovornici.

OBJAVIO: ePodunavlje.rs

One thought on “ePodunavlje: KOLIKO SE MOĆAN OSEĆAO: Svinja pretio vlasnicima menjačnica?

  • 12. januara 2019. at 01:33
    Permalink

    Svaki grad ima neku svoju „SVINJU“. I Smederevo je ima.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *