REGISTROVANO VIŠE OD POLOVINE STAMBENIH ZAJEDNICA, U 20 UVEDENA PRINUDNA UPRAVA

U Smederevskoj Palanci, kao i svim ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji, nije završen proces registracije svih stambenih zajednica, ali je od polovine ove godine primena novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada efikasnija i očekuje se da će i uskoro biti završena, kažu u lokalnoj samoupravi. Navode da imaju objektivnih problema, pre svega jer su građani nedovoljno upućeni u novine koje zakon donosi, ali i zbog činjenice na koju ne mogu da utiču, a to je da u opštini imaju samo jedno lice licencirano za poslove profesionalnog upravnika.

Sve potrebne informacije o registraciji mogu se dobiti u Opštinskoj upravi Smederevske Palanke,  Odeljenju za imovinsko-pravne, stambeno-komunalne, građevinske i urbanističke poslove, kancelarija broj 213 ili na telefon 026/310-122 lokal 112.

_

-Nema preciznih podataka o tome koliko je tačno stambenih zgrada na teritoriji Smederevske Palanke, ali, prema nekim procenama taj broj se kreće oko tri stotine. Zapravo, to je broj ulaza, ali kako ima dosta ulaza u blokovima koji su se u ovom procesu udružili, broj stambenih zajednica nešto je niži od broja konkretnih objekata – kaže za naš portal Momčilo Gecić, registrator stambenih zajednica u Opštinskoj upravi Smederevske Palanke.
U početku je, navodi, bilo problema kada je reč o registraciji, jer je bilo mnogo objekata koji po kućnom broju nisu bili upisani u katastar, što je u velikoj meri usporilo ceo proces, pa su neke od njih ovaj prvi korak završile tek nakon jula ove godine.

-Do sada je u našoj opštini registrovano 169 stambenih zajednica, od tog broja u njih 20 je uvedena prinudna uprava. Postoji još 60 rešenja komunalne inspekcije o postavljanju prinudnog upravnika, ali nismo u mogućnosti da te predmete otvaramo i pokrećemo postupke, pošto u Smederevskoj Palanci imamo samo jedno lice sa licencom koje može zakonski da obavlja posao profesionalnog upravnika. Nemoguće je da jedan čovek bude nadležan za toliki broj zgrada i za sada smo prinuđeni da taj proces stopiramo – objašnjava Gecić.
Kaže da su u početku bila dva lica sa licencom za obavljanje ovog posla, ali je, ubrzo nakon početka primene zakona, jedno od njih odustalo.
-Njemu je bilo dodeljeno takođe 20 stambenih zajednica na upravljanje, ali je on brzo podneo ostavku sa tih pozicija, a komunalna inspekcija naložila njegovo brisanje iz registra profesionalnih upravnika koji vodi Privredna komora Srbije. Problem je bio što nije bio svestan obaveza i odgovornosti koje primena novog zakona donosi, i nakon što je završio obuku i započeo aktivnosti, izjasnio se da ne može da obavlja taj posao. Sada smo zaista u problemu, jer optimalan broj profesionalnih upravnika koji bi zadovoljio potrebe naše opštine je najmanje 4, a imamo samo jednog – navodi Gecić.

Momčilo Gecić,
registrator Opštinske uprave Smederevska Palanka

Uprkos svim poteškoćama, Gecić ocenjuje da su se svi akteri u procesu primene zakona sada uhodali i da taj postupak protiče sve bolje i efikasnije.
-Imamo neke stambene zajednice gde je bilo rešenja komunalne inspekcije da se uvede prinudna uprava, ali su, u razmeni iskustava sa sugrađanima, uvideli i određene prednosti dobrog organizovanja vlasnika stanova, pa su se dogovorili, izabrali upravnike iz svojih redova i došli da izvrše registraciju – navodi registrator i dodaje:
-Jedni drugima daju primere. Bilo je situacija da u jednom bloku zgrada u jednom ulazu za upravnika izaberu komšiju i registruju se, a u drugom bude uspostavljena prinudna uprava. Onda ljudi iz ulaza gde je postavljen profesionalni upravnik vide da se njihove komšije iz susednog ulaza dogovaraju o radovima, popravkama, sakupljaju novac za predviđene naknade i već izvode neke radove, uočavaju boljitak, pa, rukovodeći se time, odlučuju da se oslone na sopstvene snage i izaberu za upravnika nekog iz svog ulaza.
Ističe i da su u stambenim zajednicama u kojima je postavljen prinudni upravnik troškovi propisanih naknada na onom nivou koji je svojom odlukom odredila lokalna samouprava.
-Ima primera stambenih zajednica u kojima je upravnik iz redova komšija, u kojima su se vlasnici stanova dogovorili da za tekuće i investiciono održavanje izdvajaju i veća sredstva, kakao bi bili u mogućnosti da što pre otpočnu neke ozbiljnije radove na sanaciji objekata, tamo gde je to potrebno. Takođe, u nekim zgradama, stanari su se dogovorili da van tih naknada, dodatno izdvoje novac kako bi mogli da pristupe rekonstrukciji i uređenju fasade i zameni stolarije i oluka, da bi objekat mogao da dobije energetski pasoš – navodi Gecić.
Kako je zakon relativno nov, malo vremena je bilo da se za ozbiljne radove koje treba izvoditi na pojedinim objektima, prikupi dovoljno sredstava, pa će zato biti poteškoća da se realizuje plan na nivou države da sve zgrade do 2021. godine dobiju energetske pasoše.
-To su ozbiljne investicije. Bilo je nekih najava da će država iz pristupnih IPA-fondova dobiti određena sredstva za tu namenu, koja će, potom, raspodeliti lokalnim samoupravama, kako bi one mogle da sufinansiraju te projekte. Da li će tako i biti videćemo, ali postojala je ta inicijativa u SKGO, Ministarstvu građevina i Republičkom geodetskom zavodu, oni su učestvovali u izradi ovog novog zakona, pa se nadamo da ćemo u tom smislu imati određenu pomoć, jer su za to potrebna velika finansijska sredstva – kaže Gecić.
Kaže, međutim, da se veliki broj stambenih zajednica priprema za ozbiljne poslove u narednoj godini.
-Već nam dolaze polako finansijski izveštaji za ovu godinu, kao i planovi za narednu, vidi se da su se zaista dogodile određene promene i izgleda da, kada su ušli u proces, mnogi građani su shvatili važnost ovog zakona i njegove primene – zaključuje Gecić.
Ističe da će u narednoj godini komunalna inspekcija nastaviti, da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima kontroliše rad stambenih zajednica, a nada se da će i problem samo jednog profesionalnog upravnika nekako biti rešen, kako bi lokalna samouprava mogla adekvatno da reaguje tamo gde stvari nisu profunkcionisale onako kako to Zakon o stanovanju i održavanju zgrada predviđa.

Mima Šešlak

 

*Projekat „Novi zakon-nova dilema: komšija ili profesionalac?“ sufinansiran je iz budžeta opštine Smederevska Palanka, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *