NAKNADE ZA ODRŽAVANJE – ULAGANJE U KVALITET ŽIVOTA

Jedna od obaveza prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, osim uvođenja plaćenog profesionalnog ili prinudnog upravnika u zgradama gde se stanari nisu dogovorili da izaberu nekog iz redova komšija, jeste i naplata naknada za tekuće i investiciono održavanje zajedničkih delova zgrada.

ODRŽAVANJE ZGRADE  jesu sve aktivnosti kojima se obezbeđuje očuvanje funkcija i svojstava zgrade u skladu sa njenom namenom, a naročito u cilju redovnog korišćenja i funkcionisanja zgrade.

TEKUĆE ODRŽAVANJE  je izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom zgrade ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svih radova kojima se obezbeđuje održavanje zgrada na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti, a radovi na tekućem održavanju stana ili poslovnog prostora jesu krečenje, farbanje, zamena obloga, zamena sanitarija, radijatora i drugi slični radovi.

INVESTICIONO ODRŽAVANJE  jeste izvođenje građevinsko-zanatskih, odnosno drugih radova u zavisnosti od vrste objekta u cilju poboljšanja uslova korišćenja zgrade u toku eksploatacije

_

Nakon registracije stambenih zajednica, uz redovne troškove za komunalije, vlasnici stanova treba da određenu sumu novca izdvajaju i za platu profesionalnog upravnika, ali i zajednički račun. Ta sredstva upravnik (izabran iz redova vlasnika stanova u zgardi) ili profesionalni upravnik (licenciran za taj posao)  treba da koristi za rešavanje svih onih problema sa kojima stanari, eventualno, nisu mogli da se izbore u prethodnom periodu. Tu spadaju minimalne intervencije, od onih poput zamene sijalica u zajedničkim prostorijama (npr. hodnik, podrum), do krupnijih interevncija, kao što je sređivanje fasade, čišćenje kanalizacije, popravka liftova…Važno je naglasiti  da sredstva ne mogu da se troše, niti njima raspolaže, bez ranijeg izjašnjavanja stambene zajednice. Dakle, o tome šta će se i u kojoj meri raditi pitaju se stanari, a upravnik je tu samo da njihove odluke realizuje, odnosno sporvede u delo.

Naknade koje se plaćaju ne mogu biti proizvoljne i za njihovo određivanje je, kako je to predviđeno zakonom i podzakonskim aktima, zadužena je lokalna samouprava, odnosno opština Smederevska palanka. Reč je o odlukama o minimalnoj visini iznosa troškova za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrada, minimalnoj visini iznosa naknade koju plaćaju vlasnici posebnih delova u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika i minimalnoj visini iznosa troškova za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrade. Ti minimalni iznosi određeni su Pravilnikom, a oslanjaju se na prosečnu neto zaradu na teritoriji opštine za prošlu godinu.

-Svuda gde je uvedena prinudna uprava, te naknade se naplaćuju u minimalnom iznosu, u skladu sa odlukom lokalne samouprave, kako ne bi stanarima bio nametnut viši trošak. Ali, ima i onih stambenih zajednica koje su izabrale komšije za upravnika, koje su donele odluke da na ime tih naknada izdvajaju i više sume novca, jer će im to omogućiti da ono što su planirali da urade u i na objektima brže i realizuju – objašnjava Momčilo Gecić, registrator u Opštinskoj upravi Smederevska Palanka.

 

GARAŽA je zatvoreni prostor u zgradi ili van nje, koji čini posebnu funkcionalnu celinu, a sastoji se od jednog ili više garažnih mesta ili garažnih boksova. Garaža koja se sastoji od više garažnih mesta, odnosno garažnih boksova, sadrži i zajedničke delove koji služe pristupu svakom garažnom mestu, odnosno garažnom boksu.

GARAŽNO MESTO je poseban deo garaže koji čini prostor određen obeleženom površinom za parkiranje vozila.

GARAŽNI BOKS je poseban deo garaže koji čini prostorija namenjena za parkiranje vozila

_

Ova mera zaživela je, kako saznajemo, u većem broju registrovanih stambenih zajednica ovoj opštini, ali problema sa naplatom ima. Negde je razlog realne nemogućnosti da se izdvajaju sredstva za nove izdatke, ali ima i primera gde ljudi iz neznanja ili nerazumevanja odbijaju da plaćaju zakonom propisane naknade, iako ih materijalna situacija u tome ne sprečava. Zakon je i tu jasan, pa neredovne platiše i u ovom slučaju mogu da očekuju utuženja.

Na formiranje visine iznosa nakanda za tekuće i investiciono održavanje i plaćanje profesionalnog upravnika, u obzir je, prema važećoj opštinskoj odluci, uzeto nekoliko parametara, pa se tako značajno mogu razlikovati iznosi od jedne do druge stambene zajednice. Za investiciono održavanje zgrade manje će plaćati stanari novih objekata, a najviši iznos oni koji žive u najstarijim zgradama, jer je za njihovo održavanje i potrebno najviše novca. Takođe, visina se odrđuje i u zavisnosti od toga da li zgrada ima lift ili ne (jer i njegovo održavanje iziskuje određena ulaganja), a uz to, vlasnici stanova koji imaju i garažu, i za njeno održavanje moraće da izdvoje određene sume. Kada je reč o profesionalnim upravnicima, bitna je i veličina objekta, odnosno broj stanova, pa više plaćaju stanari koji žive u zgradi sa više stanova.

Pregled minimalnih iznosa utvrđenih naknada možete videti u tabelama ispod:

MINIMALNI TROŠKOVI TEKUĆEG ODRŽAVANJA
Zgrada bez lifta Zgrada sa liftom
Stan 200,00 260,00
Poslovni prostor 200,00 260,00
MINIMALNI TROŠKOVI TEKUĆEG ODRŽAVANJA
Garaža 120,00
Garažni boks i garažna mesta u zajedničkoj garaži   80,00
NAKNADA ZA PRINUDNO POSTAVLJENOG PROFESIONALNOG UPRAVNIKA
Za zgrade do 8 posebnih delova 134,00
Za zgrade od 8 do 30 posebnih delova 160,00
Za zgrade preko 30 posebnih delova 187,00
Za garažno mesto u zajedničkoj garaži  53,00
Za garažu i garažni boks  27,00
MINIMALNI TROŠKOVI INVESTICIONOG ODRŽAVANJA
Zgrada bez lifta Zgrada sa liftom
Zgrada starosti do 10 godina 1,73 2,25
Zgrada starosti od 10 do 20 godina 2,60 3,38
Zgrada starosti od 20 do 30 godina 3,46 4,50
Zgrada starosti preko 30 godina 4,33 5,63
*cene su u dinarima po kvadratnom metru stana/posebnih delova
MINIMALNI TROŠKOVI INVESTICIONOG ODRŽAVANJA
Garaža Garažni boks i garažno mesto u zajedničkoj garaži
Zgrada starosti do 10 godina 1,04 0,69
Zgrada starosti od 10 do 20 godina 1,56 1,04
Zgrada starosti od 20 do 30 godina 2,08 1,38
Zgrada starosti preko 30 godina 2,60 1,74
* cene su u dinarima po kvadratnom metru garaže/garažnog mesta

 

Važno je naglasiti da obavezu plaćanja pomenutih naknada imaju i vlasnici posebnih delova u stambenim zajednicama na čijem je čelu prinudni ili profesionalni upravnik, ali i tamo gde stambenom zajednicom upravlja neko iz redova stanara. Uz napomenu da su ovi drugi u povoljnijem položaju, pošto ne moraju da izdvajaju novac za plaćanje lica koje upravlja stambenom zajednicom, dok je tamo gde je izabran profesionalni ili postavljen prinudni upravnik to obaveza.

Mima Šešlak

 

*Projekat „Novi zakon-nova dilema: komšija ili profesionalac?“ sufinansiran je iz budžeta opštine Smederevska Palanka, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *