SKUPŠTINA GRADA: USVOJEN BUDŽET ZA NAREDNU GODINU

Odbornici Skupštine grada usvojili su budžet za 2019-tu godinu koji će, prema odluci, iznositi 4.183.613.500 dinara. Kako je navedeno u obrazloženju, očekuje se da će, u narednoj godini, kao i do sada, gradska kasa u najvećem delu prihodovati od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 1,7 milijardi dinara, dok se od poreza na imovinu očekuje 437 miliona dinara. Značajan doprinos prihodima budžeta biće više od 670 miliona dinara transfernih sredstava, uglavnom namenskih, za realizaciju projekata poput izrade projektne dokumentacije za zatvoreni bazen, rekonstrukciju jednog objekta predškolske ustanove, osvteljenje industrijskog parka, izgradnju kanalizacije u romskom naselju.

Pre izglasavanja budžeta za narednu, usvojen je drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim je izvršena preraspodela sredstava u skladu sa potrebama različitih programa finansiranja.

Pred odbornicima je bio i izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine, u kojem je navedeno da je u ovom periodu budžet grada prihodovao samo 58,14 odsto od planiranog.

Na početku zasedanja odbijen je predlog opozicije da u dnevni red bude uvrštena informacija o zagađenju vazduha u Smederevu, uz obrazloženje da nije podnet u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine grada.

Osim novog člana Gradskog veća, kao dopuna, izabrani su i novi članovi Nadzornih odbora u nekoliko javnih preduzeća i ustanova.

Pored toga, odbornici su usvojili i trogodišnje akcione planove za borbu protiv korupcije i za mlade, predlog izmene odluke o podsticanju obrazovanja učenika i studenata, kao i izmene i dopune programa poslovanja za ovu i planove poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2019-tu godinu.

Na poslednjoj sednici Ljiljana Životić Živanović imenovana za vršioca dužnosti direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, pošto je prethodna direktorka, Miljana Kravić, podnela ostavku.

Već za sredu, 26. decembar, zakazana je nova sednica lokalnog parlamenta, sa jednom tačkom dnevnog reda. Reč je o predlogu za donošenje projekta javno-privatnog partnerstva za finansiranje, projektovanje, rekonstrukciju, odnosno rehabilitaciju i održavanje lokalne putne infrastrukture sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom i popločavanje/rekonstrukciju trgova i drugih javnih površina, sve sa pratećim mobilijarom, sa javnim plaćanjem, bez elemenata koncesije.

J.V.

Comments are closed.