IZLOŽBA „UBRZANJA/PUTOVANJA“

U organizaciji Gradske galerije savremene umetnosti, u utorak, 11. decembra, u smederevskom muzeju biće otvorena izložba „Ubrzanja/putovanja“ autorke  Ane Marković. Na izložbi će biti predstavljeni radovi srednjeg i malog formata, rađeni tehnikom ulje na platnu, nastali u poslednje dve godine.

-Ono što čini uža umetnička interesovanja ove umetnice jeste prolaznost i ritam savremenog života, pre svega urbanih struktura. Autorka je odnedavno svoja istraživanja prenela sa fotografije na polje slike, gde se ona sada prepliće sa fotografskim eksperimentima. Temu prolaznosti pokušala je da istraži kroz pejzaž, tražeći paralelu između nekadašnjih arkadijskih pejzaža i njegovih današnjih predstava. Serija slika urađena je po ugledu na fotografije sa dugom ekspozicijom. Umetnica želi da ispita poziciju pejzaža danas i koliko se naš doživljaj istog zaista promenio – navode organizatori.

Ana Marković je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. u klasi profesora Gordana Nikolića. Tokom studija usavršavala se na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču.  Osvojila je nagradu za crtež na studentskom bijenalu crteža Srbije. Do sada je izlagala na osam samostalnih izložbi i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova, a biće otvorena do 18. decembra.

M.Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *