CZK: TRIBINA O POSTJUGOSLOVENSKOM FILMU

Postjugoslovenski film biće tema predstojeće tribine,  u okviru koje će gost Centra za kulturu biti  Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a. Program je planiran u utorak, 27. novembra, u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 19 sati.

-Tema tribine je odnos prema prošlosti u filmskim ostvarenjima nakon raspada SFRJ, odmak od jugoslovenskog narativa u kinematografiji i slika rata na prostorima bivše Jugoslavije. Problematika destabilizacije nacionalnog,  društvenog,  pa i indvidualnog identiteta, biće obrađena u razgovoru sa Pantelićem uz podsećanje na odgovarajuća filmska ostvarenja – navode organizatori u najavi ovog događaja.

Kažu da će biti razmotren tretman traume povezane sa sukobima, zločinima, krizama i razaranjima, erupcijama nasilja na teritorijama koje su bile u sastavu SFRJ.  Publika će biti u prilici da se u sklopu obrade teme, podseti na filmove kao što su „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Lepa sela lepo gore“ Srđana Dragojevića, „Pre kiše“ Milča Mančevskog… Ulaz je slobodan, a razgovor vodi Marko Cvetković, urednik naučno- obrazovnog programa Centra za kulturu.

Jugoslav Pantelić  je bio izvršni direktor i  dugogodišnji urednik filmskog programa i filmski kritičar TV Studio B. Član je izvršnog odbora Evropske federacije filmskih arhiva, Evropske filmske akademije i aktuelni umetnički direktor Festa. Iza njega je veliki broj autorskih televizijskih i radio emisija, specijala i intervjua iz sveta sedme umetnosti i dve decenije izveštavanja sa najznačajnijih svetskih filmskih manifestacija. Bio je selektor filmskih festivala u Parizu, Novom Sadu i na Paliću, kao i član žirija na domaćim filmskim festivalima. Dobitnik je Nagrade grada Beograda u oblasti novinarstva za 2012. godinu kao i srebrne plakete Direkcije Festa. Bio je selektor prvog „Dunav film festa“ koji je održan u Smederevu.

M.Š.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *