ЦЗК: ТРИБИНА О ПОСТЈУГОСЛОВЕНСКОМ ФИЛМУ

Постјугословенски филм биће тема предстојеће трибине,  у оквиру које ће гост Центра за културу бити  Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и уметнички директор ФЕСТ-а. Програм је планиран у уторак, 27. новембра, у Концертној дворани, са почетком у 19 сати.

-Тема трибине је однос према прошлости у филмским остварењима након распада СФРЈ, одмак од југословенског наратива у кинематографији и слика рата на просторима бивше Југославије. Проблематика дестабилизације националног,  друштвеног,  па и индвидуалног идентитета, биће обрађена у разговору са Пантелићем уз подсећање на одговарајућа филмска остварења – наводе организатори у најави овог догађаја.

Кажу да ће бити размотрен третман трауме повезане са сукобима, злочинима, кризама и разарањима, ерупцијама насиља на територијама које су биле у саставу СФРЈ.  Публика ће бити у прилици да се у склопу обраде теме, подсети на филмове као што су „Подземље“ Емира Кустурице, „Лепа села лепо горе“ Срђана Драгојевића, „Пре кише“ Милча Манчевског… Улаз је слободан, а разговор води Марко Цветковић, уредник научно- образовног програма Центра за културу.

Југослав Пантелић  је био извршни директор и  дугогодишњи уредник филмског програма и филмски критичар ТВ Студио Б. Члан је извршног одбора Европске федерације филмских архива, Европске филмске академије и актуелни уметнички директор Феста. Иза њега је велики број ауторских телевизијских и радио емисија, специјала и интервјуа из света седме уметности и две деценије извештавања са најзначајнијих светских филмских манифестација. Био је селектор филмских фестивала у Паризу, Новом Саду и на Палићу, као и члан жирија на домаћим филмским фестивалима. Добитник је Награде града Београда у области новинарства за 2012. годину као и сребрне плакете Дирекције Феста. Био је селектор првог „Дунав филм феста“ који је одржан у Смедереву.

М.Ш.

 

 

Comments are closed.