KONFERENCIJA: SMEDEREVO – EKOLOŠKI GRAD

Od zaštite vode, vazduha i zemljišta, preko ekološkog menadžmenta, do informacionih sistema u životnoj sredini, govorilo se na konferenciji „Smederevo – ekološki grad“ koju je, u saradnji sa Gradskom upravom i uz podršku Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovao Lokalni ekološki pokret. Naučni skup, čiji je cilj izlaganje rešenja i razmena iskustava, okupio je niz emoinetnih stručnjaka iz najrazličitijih oblasti koje imaju direktne ili indirektne veze sa zaštitom životne sredine, među kojima i veliki broj profesora nekoliko univerziteta.

-Ja mislim da će ova iskustva izložena na samoj konferenciji da se oslikaju i prenesu na grad Smederevo, pa da se nešto i primeni što se tiče zaštite vazduha. Nadam se da će to biti rešeno u narednom periodu, u nekih petnaestak dana. Mi stojimo na raspolaganju i ostali stručnjaci koji se bave zaštitom životne sredine, pa se nadam da će nešto uskoro biti preduzeto – naveo je za naš portal Miško Milanović, profesor Geografskog fakulteta

Ideja o podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine pretočena u naučne skupove u našem gradu zaživela je pre četiri godine. Nakon dve konferencije i prošlogodišnje pauze, ove godine, podršku trećoj, dala je i lokalna samouprava.

-Drago mi je da vidim puno mladih ljudi koji su obrazovani i koji su pripremili svoje radove koji će biti sakupljeni u zbronik i iskreno se nadam da će se među njima pronaći dobra ekološka rešenja za celu Srbiju – rekao je Miloš Tomović, član Gradskog veća za urbanizam i životnu sredinu.

Lokalni ekološki pokret pokušava da na ovaj način doprinese značajnijem učešću stručne javnosti i relevantnih činilaca u rešavanju konkretnih problema iz oblasti ekologije.

-Ovo je treća ekološka konferencija sa međunarodnim učešćem, obrađujemo 16 ekoloških tema kroz 40 naučnih radova. Moramo da, kao civilni sektor, u saradnji sa naučnim, privrednim, državnim, damo doprinos u ovoj oblasti, da pomognemo njen razvoj – naveo Miljan Ilić, predsednik Lokalnog ekološkog pokreta.

Svi učesnici mišljenja su da ovakvi i slični skupovi mogu nadležnima u jedinicama lokalne samouprave da pomognu u rešavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine, što konkretnim planovima koji se na konferenciji mogu čuti, ali i razmenom iskustava i pokušajem primene onih rešenja koja su već uspešno primenjena u drugim sredinama, dajući vidljive rezultate. Pozivaju sve da ne zanemaruju konkretne specifične probleme svojih ekosistema i učine sve da ih zaštite radi budućnosti planete.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *