ВИСОК НИВО ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА, НАДЛЕЖНИ ТВРДЕ ДА НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

У Смедереву је чак 18 дана у октобру забележен ниво загађења ваздуха који прелази дозвољене граничне вредности. Надлежни тврде да разлога за бригу нема, јер се квалитет ваздуха процењује на основу средњих годишњих вредности. То ипак не теши грађане, који годинама уназад удишу прекомерно загађен ваздух.
У знак протеста, организован је перформанс на главном градском тргу, одакле су окупљени грађани под маскама још једном исказали незадовољство квалитетом ваздуха у нашем граду.
Више од половине прошлог месеца удисали смо ваздух чији је ниво загађења превазилазио прописане вредности. Исти тренд задржан је и у новембру, када је оборен својеврстан рекорд – 12. овог месеца концентрација суспендованих честица у једном тренутку достигла је вредност од 302 микрограма по метру кубном, што је чак шест пута више од горњих граница које се толеришу.
Реч је о суспендованим честицама ПМ-10 и ПМ-2,5 које су попут прашине и представљају смесу дима, чађи, киселине и метала, као и одређених хемијских елемената. Колико их има најбоље се види у селима Раља и Радинац која су у непосредној близини железаре. Ипак, јасно је да челичана и њени погони нису једини, али ни највећи загађивач у нашем граду.
-Пре свега, ту је саобраћај, као линијски загађивач, затим суспендоване честице из железаре, индивидуална ложишта, јер људи се греју на угаљ и на дрва, пале се стрњишта, остаци од жетве, воћари пале остатке након резања воћа, све то утиче негативно на квалитет ваздуха. И, наравно, котларнице у граду, јер се и даље грејемо на мазут – објашњава Миљан Илић, председник Локалног еколошког покрета.
Надлежни уверавају да стање није алармантно и да је висок ниво концентрације суспендованих честица у ваздуху уобичајен за зимски период године. Како се мерна станица која очитава податке налази у самом центру града, кажу, за висок ниво параметара одговоран је густ саобраћај.

-Не постоји сатна гранична вредност нити прописан број сати са концентрацијама преко неке вредности, као што је и у Европској унији. Оцена квалитета ваздуха се врши на основу средњих годишњих вредности у односу на годишњу граничну вредност која је 40 микрограма/м3. Све граничне вредности које се примењују у Републици Србији су у складу са ЕУ лимитима, а саме граничне вредности су дефинисане на основу медицинских истразивања утицаја полутаната на здравље људи – наводе у Агенцији за заштиту животне средине.
Додају да је од 1. октобра до 13. новембра било укупно 24 дана са прекорачењем граничних вредности, а ради поређења наводе да је у истом периоду у Ваљеву је било 36, Суботици и Поповцу 26, а Панчеву 22 дана са прекорачењем дневне граничне вредности.

Од надлежних у локалној самоуправи (градска еколошка инспекција и Група за заштиту животне средине) нисмо успели да сазнамо да ли ће и шта бити предузето да се овакво стање поправи. Иначе, Смедерево је годинама уназад међу пет најзагађенијих градова у Србији. И док су други, попут Панчева, Ниша и Новог Сада успели да поправе свој положај, ваздух у Смедереву, од 2012-те године, константно је у трећој категорији, а индекс квалитета често је на петом подеоку, који означава јаку загађеност.

Ј.В.