OTVORENA SEZONA „SLAVOSLOVA“ – NADMETANJA NAJBOLJIH BESEDNIKA

Sedmi put zaredom u Smederevu će biti održano takmičenje u besedništvu – „Slavoslov“. Ideja je animiranje mladih ljudi kao i građanstva, a akcenat je i na negovanju govorne reči koja u vremenu digitalizacije gubi na snazi. Ovakvu organizaciju pokrenuli su Srpska Pravoslavna Crkva i sveštana lica našeg grada u saradnji sa srednjim školama i profesorima srpskog jezika i književnosti širom okruga.

-Konkurs za učestvovanje u Slavoslovu otvara se svake godine u septembru i traje mesec dana. Pravo učešća imaju svi đaci srednjih škola. Krajem oktobra organizuje se zajednički sastanak svih zainteresovanih na kom se biraju takmičarske grupe, određuje kalendar takmičenja i ugovaraju svi detalji. Tada zvanično počinje sezona „Slavoslova“ – kaže Saša Gavrilović, starešina Sabornog Hrama Svetog Đorđa.
Dodaje i da nije nužno da teme budu u vezi sa crkvom i pravoslavljem, jer se do sada pokazalo da je najbolje kada se deci omogući sloboda da govore o onome što njih lično interesuje, inspiriše i zanima. Lokalna samouprava daće svoju podršku i doprinos u organizovanju takmičenja.
-„Slavoslov“ ove godine prevazilazi lokalne okvire i dolazi na državni nivo, što znači da će mnoge srednje škole iz Beograda i drugih gradova, kao i škole iz Smedereva, učestvovati na ovogodišnjem nadmetanju – kaže zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović i poziva sve ljude dobre volje da dođu i podrže takmičenje.

Domaćin ovogodišnjeg Slavoslova je Muzej u Smederevu. Članovi žirija se menjaju svake takmičarske večeri. Do sada se na mestu žirija našlo preko 50 profesora iz oblasti retorke, srpskog jezika, književnosti, verske nastave. Takimčenje se odvija u tri kruga. Četvrtinafinale počinje 28. i 29. novembra i obuhvata osam takmičarskih večeri koje će se održavati svake srede i svakog četvrtka u decembru i tako do kraja godine. Izuzetak će biti 19. i 20. decembar. Početak takmičenja je u 17 časova. Polufinale i finale nadmetanja zakazani su za mart i maj sledeće godine.

M.Š.

One thought on “OTVORENA SEZONA „SLAVOSLOVA“ – NADMETANJA NAJBOLJIH BESEDNIKA

  • 14. novembra 2018. at 15:19
    Permalink

    Hvala na obavestenju. Veoma dobar tekst koji obavestava narod o necemu kulturnom u Smederevu, a ne samo o glupostima koje se desavaju u vrhu i na ulicama. Svaka cast za M. S. koja prenosi ovakve vesti. Hvala u ime kulturnog Smedereva

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *