МУЗЕЈ: ПРЕДАВАЊЕ О СРПСКОЈ ИНДУСТРИЈИ ЧЕЛИКА

„Оснивање и развој српске индустрије челика Сартид до другог светског рата“ назив је предавања које ће у среду, 14. новембра од 19 часова, у Музеју одржати магистар Јован Стојковић.

-О развоју технологије, технике и индустрије у прошлости у Смедереву и Србији се до сада недовољно истраживало. Економска историја је још у зачетку и своди се најчешће на пригодне скице прошлости у уводима великих политичких и друштвених историјских тема или као скомне монографије поводом јубилеја. Данашње предавања “Оснивање и развој српске индустрије челика САРТИД до другог светског рата” има за циљ упознавање са оснивањем и радом “Српског Акционарског Рударског Топионичког Индустријског Друштва”. “САРТИД” је први комплекс објеката модерне црне металургије у Србији, који по својој величини и улози представља један од најзначајних чинилаца у развоју индустрије и привреде у Србији. У периоду од 1913 до 1941. године “САРТИД” је пословао као акционарско друштво и мултинационална компанија, са врло малим државним утицајем на његово пословање. Предавање прати: настанак САРТИД-а, власнички капитал, подизање објеката у Смедереву и Мајданпеку, ширење делатности, утицај велике економске кризе, нов производни програм и постизање позитивних финасијских резултата (профита), у предвечерје Другог светског рата… У укупној производњи челика у Краљевини Југославији САРТИД 1940 године достиже 24 % – наводи се у најави овог предавања.

Мр Јован Стојковић, рођен је 10. јануара 1960. године у Смедереву. Дипломирао је етнологију Филозофском факултету у Београду 1987. године. Магистрирао је 1995. године на Универзитету у Београду, Центар за мултидисциплинарне студије, група за историју и филозофију природних наука и технологија, као стипендиста САНУ. Написао је две књиге, двадесет стручних и научних радова и био аутор 20 изложби. Ради у ХБИС ГРОУП Србији. Живи са породицом у Осипаоници.

СДН

Comments are closed.