MUZEJ: PREDAVANJE O SRPSKOJ INDUSTRIJI ČELIKA

„Osnivanje i razvoj srpske industrije čelika Sartid do drugog svetskog rata“ naziv je predavanja koje će u sredu, 14. novembra od 19 časova, u Muzeju održati magistar Jovan Stojković.

-O razvoju tehnologije, tehnike i industrije u prošlosti u Smederevu i Srbiji se do sada nedovoljno istraživalo. Ekonomska istorija je još u začetku i svodi se najčešće na prigodne skice prošlosti u uvodima velikih političkih i društvenih istorijskih tema ili kao skomne monografije povodom jubileja. Današnje predavanja “Osnivanje i razvoj srpske industrije čelika SARTID do drugog svetskog rata” ima za cilj upoznavanje sa osnivanjem i radom “Srpskog Akcionarskog Rudarskog Topioničkog Industrijskog Društva”. “SARTID” je prvi kompleks objekata moderne crne metalurgije u Srbiji, koji po svojoj veličini i ulozi predstavlja jedan od najznačajnih činilaca u razvoju industrije i privrede u Srbiji. U periodu od 1913 do 1941. godine “SARTID” je poslovao kao akcionarsko društvo i multinacionalna kompanija, sa vrlo malim državnim uticajem na njegovo poslovanje. Predavanje prati: nastanak SARTID-a, vlasnički kapital, podizanje objekata u Smederevu i Majdanpeku, širenje delatnosti, uticaj velike ekonomske krize, nov proizvodni program i postizanje pozitivnih finasijskih rezultata (profita), u predvečerje Drugog svetskog rata… U ukupnoj proizvodnji čelika u Kraljevini Jugoslaviji SARTID 1940 godine dostiže 24 % – navodi se u najavi ovog predavanja.

Mr Jovan Stojković, rođen je 10. januara 1960. godine u Smederevu. Diplomirao je etnologiju Filozofskom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Magistrirao je 1995. godine na Univerzitetu u Beogradu, Centar za multidisciplinarne studije, grupa za istoriju i filozofiju prirodnih nauka i tehnologija, kao stipendista SANU. Napisao je dve knjige, dvadeset stručnih i naučnih radova i bio autor 20 izložbi. Radi u HBIS GROUP Srbiji. Živi sa porodicom u Osipaonici.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *