MUZEJ SMEDEREVO: MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

Projekcijom filma „Igra prestola, viteški kod“ u režiji Smiljane Popov otvorena je 19. Međunarodna smotra arheološkog filma. U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu do petka 9. novembra, u Muzeju u Smederevu, biće prikazano devet filmova. Tema smotre su arheološka nalazišta širom sveta i istorija Srbije.

U utorak od 18 časova posetioci smotre  će imati priliku da pogledaju tri domaća arheološka dokumentarca. Prvi na programu je „Metalla Tricornensia– Kosmaj“ režisera Božidara Nikolića. Posetioci će potom u filmu „U potrazi za antičkim El Doradom“ Smiljane Popov moći da otkriju tajne izgubljenog grada čije ostatke krije Beograd. Na kraju dana biće prikazan  film u režiji Aleksandra Teodorovića „Arheološki lokalitet Anine – Villa rustica“ koji će posetioce upoznati sa najnovijim istraživanjima na području Anine kod Valjeva.

Za sredu od 18 časova najavljen je italijanski dokumentarac “Od Egipta iz doba faraona do Afrike danas”, a nakon njega dokumentarni film “Novi osvrt na Nazaret:arheologija i tradicija”, takođe iz Italije.

Četvrtog dana smotre, na programu su dva italijanska ostvarenja  „Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea“ i  „Trajan“, priča o dobrom caru.

Poslednjeg dana smotre, u petak, 9.novembra biće prikazana dva  nemačka dokumentarna filma „Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci“ i „Lav-čovek“ koji će zatvoriti devetnaestu smotru.

 

M.Š.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *